Back to California guidance

Tardiness

Summary A manufacturing employer's counsel described a proposed plan to refuse to let late-arriving employees clock in until the top of the next hour, so they'd be paid for less than eight hours. DLSE pointed out that plan would itself require the employee to return at the employer's request, which triggers reporting-time premium pay under IWC Order 1, and also leaves the employer short-staffed for that time. Instead, DLSE noted Labor Code section 2928 already permits deducting up to a half-hour's wage for an employee less than 30 minutes late, even if the proportionate wage lost is smaller. Otherwise, the deduction cannot exceed the proportionate wage for time actually lost. Employers dealing with tardiness should use the existing section 2928 deduction rather than a clock-in delay tactic.
Document
California opinion letter
Agency
California Division of Labor Standards Enforcement (DLSE)
Document number
2002.06.13-1
Date issued
June 13, 2002
Status
Active
Status last verified July 5, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current California labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from California Division of Labor Standards Enforcement (DLSE). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

STATE OF CALIFORNIA
GRAY DAVIS, Governor
DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS
DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT
Santa Rosa Legal Section
50 D Street, Suite 360
Santa Rosa, CA 95404
(707) 676-6788

H. THOMAS CADELL, Of Counsel

June 13, 2002

Terryl B. O'Donnell, Esq.
7040 Avenida Encinas, 104-224
Carlsbad, CA 92009

Re: Tardiness

Dear Ms. O'Donnell:
Anne Stevason, Acting Chief Counsel of the Division, has asked me to respond on behalf of the Division of Labor Standards Enforcement to your letter of March 22, 2002. In your letter you indicate that your client, a manufacturing plant, has encountered some problems with employee tardiness. You suggest that one plan considered by your client was to refuse to allow the employees who arrive late to clock in until the next hour. In that way, you conclude, the tardy employees would get paid for less than eight hours on that day. Aside from the fact that such a plan would require the employee to return at the request of the employer and, consequently, require the payment of reporting time premium (see IWC Order 1-2001, Section 5), it would also deprive your client of needed personnel for the hour. Actually, the California Labor Code has historically permitted an employer to deduct a full half-hour of wages from the amount due an employee who is less than one-half hour late. Labor Code § 2928: "No deduction from the wages of an employee on account of his coming late to work shall be made in excess of the proportionate wage which would have been earned during the time actually lost, but for a loss of time less than thirty minutes, a half hour's wage may be deducted." We hope this will help your client solve the problem.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR.
Attorney for the Labor Commissioner

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner Anne Stevason, Acting Chief Counsel Assistant Labor Commissioners Regional Managers

What does California require in your situation?

Ezel checks current California labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace