Back to California guidance

Coverage of California wage laws

Summary An attorney asked whether California wage and wage-payment laws apply to an employee under a written contract for 18-24 months of overseas work, depending on whether any work was performed in California and whether payroll was administered there. DLSE gave a brief, general answer: absent a choice-of-law clause in the contract, the question turns on which jurisdiction (foreign or domestic) has the greatest interest in the outcome, largely driven by the residence of the parties, rather than on payroll administration location alone. Employers sending workers on extended overseas assignments should address choice of law explicitly in the employment contract rather than relying on this fact-specific default.
Document
California opinion letter
Agency
California Division of Labor Standards Enforcement (DLSE)
Document number
2002.06.12
Date issued
June 12, 2002
Status
Active
Status last verified July 5, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current California labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from California Division of Labor Standards Enforcement (DLSE). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

STATE OF CALIFORNIA
GRAY DAVIS, Governor

DEPARTMENT OF INDUSTRIAL RELATIONS
DIVISION OF LABOR STANDARDS ENFORCEMENT
Santa Rosa Legal Section
50 D Street, Suite 360
Santa Rosa, CA 95404
(707) 576-6788

H. THOMAS CADELL, Of Counsel

June 12, 2002

Dena R. Graff, Esq.
Fitzgerald, Abbott & Beardsley, LLP
1221 Broadway, 21st Floor
Oakland, CA 94612-1837

Re: Coverage Of California Wage Laws

Dear Ms. Graff:

Anne Stevason, Acting Chief Counsel of the Division, has asked me to respond on behalf of the Division of Labor Standards Enforcement to your letter of April 9, 2002.

Your question concerns an employee with a written contract (you use the term "written expat agreement" but we are unfamiliar with the term and cannot find it in Black's Dictionary or American Heritage Dictionary) which provides that the employee will work overseas for at least 18 months, but not more than 24 months, with an option to extend.

You ask whether California wage and wage payment laws apply to wages earned in the year in which the employee does no work in California. You next ask whether those same laws would apply if some of the work was performed in California. Finally, you ask whether it would depend on whether the employee's payroll was administered in California.

The answers, in fact, depend on the intent of the parties. Were a conflict to arise and no choice of law intent was evident in the contract between the parties, the question of the correct law to apply would depend, of course, on which state (foreign or domestic) has the greatest interest in the outcome of the matter. In large part, the residence of the parties would be determinative.

Yours truly,

H. THOMAS CADELL, JR.
Attorney for the Labor Commissioner

c.c. Arthur Lujan, State Labor Commissioner Tom Grogan, Chief Deputy Labor Commissioner

Anne Stevason, Acting Chief Counsel
Assistant Chiefs, Regional Managers

What does California require in your situation?

Ezel checks current California labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace