Back to Federal guidance

Schedule A reporting for common-trust insurance contracts

Summary EBSA said employers adopting the described AMA master retirement plan did not need individual Schedule A attachments where the insurance contracts appeared to be issued to the common trust’s trustees, rather than to each plan, and the required trust report was filed. The opinion concerns the described contracts and then applicable annual reporting rules.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA)
Document number
Advisory Opinion 1985-25A
Date issued
June 21, 1985
Status
Unknown
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24.
Status last verified October 24, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
EBSA's index does not mark withdrawn or superseded opinions; still posted on dol.gov as of 2026-10-24. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Employee Benefits Security Administration (EBSA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor Pension and Welfare Benefits Administration Advisory Opinion 1985-25A June 21, 1985

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Miller:

This is in response to your letter, on behalf of the American Medical Association Members Retirement Plan (the Plan), requesting an advisory opinion regarding the application of the annual reporting requirements under the Employee Retirement Income Security Act of 1974 (ERISA). Specifically, you have requested an opinion with respect to whether employers who have adopted the Plan are required under 29 C.F.R. §§2520.103-3 and 2520.103-9 to include with their annual reports copies of Schedule A's for insurance contracts in which assets of the Plan's Fixed Income Fund are invested.

Your letter sets forth the following facts and representations. The Plan is a master defined contribution pension plan sponsored by the American Medical Association (AMA) for its self-employed physician members and their employees. A sole proprietor or medical partnership which wishes to participate in the Plan adopts both the Plan and the American Medical Association Members Retirement Trust (the Trust). The Bank of New York is trustee (the Trustee) of the Trust. The sole proprietor or administrative partner of each employer is the administrator of that employer's plan and is responsible for filing the annual report.

The assets of the Plan are invested in the Trust which is a common trust maintained by the Trustee. The Trust consists of two funds: the Equity Fund which is invested primarily in common stocks; and the Fixed Income Fund which is invested in general investment contracts issued to the Trustee by various insurance companies. Individual participants may elect the portion of their accounts to be invested in each fund.

Each year the AMA prepares an information package for employers who have adopted the Plan containing instructions and information necessary for preparing and filing the annual report. In the past, this package has included copies of the Schedule A for each insurance contract to be attached to Form 5500-C or Form 5500-K. As noted in your letter, §2520.103-3 prescribes an exemption from certain annual reporting requirements for plans whose assets are held in whole or in part in a common or collective trust maintained by a bank, trust company, or similar institution. Pursuant to that exemption, a plan investing in a common or collective trust is required only to report information regarding the value of units of participation in the common or collective trust held by the plan and transactions involving the acquisition and disposition of those units of participation (§2520.103-3(c)(1)). The annual report of such a plan also is required to include the annual statement by the bank, trust company, or similar institution of the assets and liabilities of the common or collective trust (§2520.103-3(c)(2)). 1 And, in such circumstances, the annual report is not required to include any information regarding the individual transactions of the common or collective trust (§2520.103-3(c)(1)).

Because it appears, based on the information contained in your letter, that employers adopting the Plan and Trust are maintaining plans participating in a common or collective trust as described in §2520.103-3(b), and because the general investment contracts appear to be issued to the trustees of the common trust fund rather than to the individual plans that participate in the Trust, it is the opinion of the Department that such employers are not required to include Schedule A's as part of their plan's annual report with regard to those assets of the common or collective trust invested in insurance contracts, provided the required report with respect to the common or collective trust is prepared and filed.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (copy enclosed). Accordingly, this letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 thereof relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Elliot I. Daniel Assistant Administrator for Regulations and Interpretations

Enclosure

Footnotes

  1. Subsection (c)(3) of §2520.103-3 provides that the statement of assets and liabilities of the common or collective trust is not required to be attached to the annual report filed by the administrator, if the administrator meets the requirements of 29 C.F.R. §2520.103-9 regarding the direct filing of the statement of assets and liabilities of the common or collective trust by the bank, trust company, or similar institution.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace