Are South Carolina HOA fees subject to the 5% admissions tax when residents can use pools, courts, or a club?

Short answer It depends on what the fee buys. South Carolina Revenue Ruling #26-6 says HOA fees for maintenance of commonly owned property are not paid admissions. Charges for a resident’s right to enter or use a place of amusement generally face the 5% admissions tax, unless the nonprofit-member or annual/monthly golf-club dues exemption applies. Mixed fees may require allocation.
State
SC
Ruling
SC Revenue Ruling #26-6
Tax type
Admissions Tax
Issued
2026-10-11
Issued by
South Carolina Department of Revenue

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2026. Ask about yours and see what current South Carolina tax law says, with citations.

Disclaimer: This South Carolina Department of Revenue Revenue Ruling states the Department’s position on HOA fees for all periods open under the statute and expressly supersedes SC Private Letter Ruling #09-2. As an advisory opinion, it remains the Department’s position until superseded or modified by a statute, regulation, court decision, or another Department advisory opinion. Tax treatment depends on what residents pay for and whether an exemption’s conditions are met. This summary is informational and is not legal or tax advice.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

An HOA fee is not automatically an admission charge. South Carolina Revenue Ruling #26-6 distinguishes fees for maintaining commonly owned property from payments for the right to enter or use a place of amusement. Maintenance fees are not “paid admissions,” even when the common property includes a pool, tennis court, or clubhouse. A payment that buys access to a country club, golf club, pool, court, or similar place can be subject to the 5% admissions tax unless an exemption applies.

The distinction applies whether a resident pays the club directly or the HOA collects the fee and remits it to the club. The Department says that a required or voluntary charge for that access is still a payment for the right to enter or use a place of amusement. For mixed fees, only the portion attributable to that access is taxable if no exemption applies.

Key exemptions

Nonprofit member facilities. Section 12-21-2420(4) exempts charges made to members of a nonprofit organization or corporation for use of its facilities. The ruling says an HOA’s formation as a nonprofit is not enough by itself: its organizational purpose and operating history must show it actually operates as a nonprofit. When that test is met, the ruling treats fees that allow members to use the HOA’s own facilities as exempt in their entirety.

Golf-club dues. Section 12-21-2420(17) exempts annual or monthly dues paid to a golf club. The ruling applies this to the relevant portion of HOA fees used for golf-club dues and gives an example in which a for-profit golf and country club’s monthly membership assessment is exempt in its entirety. A for-profit country club without golf does not get this golf-club exemption; the portion of its assessment paying for club access is taxable.

How to handle a mixed fee

When a fee combines access to a for-profit place of amusement with maintenance of the residential development, the ruling gives an allocation method: divide all direct and indirect expenses associated with the places of amusement by all direct and indirect expenses of the development, then apply that percentage to the total monthly HOA membership fee. Expenses for security, landscaping, and road maintenance associated with the amusement facilities belong in the numerator.

Common questions

Q: Are ordinary HOA upkeep fees taxable because the neighborhood has a pool?

A: No. The ruling says fees for maintenance and upkeep of commonly owned property are not paid admissions, even if that property includes recreational facilities.

Q: Does a nonprofit label alone qualify an HOA for the exemption?

A: No. The Department says both organizational purpose and operating history must support genuine nonprofit operation.

Q: What if the HOA pays a separate, for-profit club for residents’ access?

A: The access portion is generally subject to admissions tax unless an exemption applies. The resident’s payment remains an access charge even if it passes through the HOA.

Q: Does this ruling affect earlier guidance?

A: Yes. The ruling expressly supersedes SC Private Letter Ruling #09-2.

Citations and references

  • S.C. Code Ann. § 12-21-2410(1), (2) — definitions of “admission” and “place.”
  • S.C. Code Ann. § 12-21-2420 — 5% admissions tax; subsection (4) covers nonprofit member facilities and subsection (17) covers annual or monthly golf-club dues.
  • SC Revenue Ruling #26-2 — the Department’s related discussion of places of amusement, cited by this ruling.
  • SC Private Letter Ruling #09-2 — expressly superseded by this ruling.

Source

Original ruling text

STATE OF SOUTH CAROLINA

DEPARTMENT OF REVENUE
300A Outlet Pointe Blvd., Columbia, South Carolina 29210
P.O. Box 125, Columbia, South Carolina 29214-0575

SC REVENUE RULING #26-6
SUBJECT:

Homeowner’s Association Membership Fees
(Admissions Tax)

EFFECTIVE DATE:

All periods open under the statute.

SUPERSEDES:

SC Private Letter Ruling #09-2

REFERENCES:

S.C. Code Ann. Section 12-21-2410 (2014)
S.C. Code Ann. Section 12-21-2420 (2014)

AUTHORITY:

S.C. Code Ann. Section 12-4-320 (2014)
S.C. Code Ann. Section 1-23-10(4) (2005)
SC Revenue Procedure #09-3

SCOPE:

The purpose of a Revenue Ruling is to provide guidance to the public. It is an advisory opinion issued to apply principles of tax law to a set of facts or general category of taxpayers. It is the Department’s position until superseded or modified by a change in statute, regulation, court decision, or another Department advisory opinion.

PURPOSE:
The purpose of this ruling is to explain the application of the admissions tax to homeowner’s association fees. LAW AND DISCUSSION: I.

ADMISSIONS TAX

South Carolina law imposes an admissions tax and reads:
There must be levied, assessed, collected, and paid upon paid admissions to places of amusement within this State a license tax of five percent. The license tax may be listed separately from the cost of admission on an admission ticket. 1 1

S.C. Code Ann. § 12-21-2420 (2014).

The word “admission” means “the right or privilege to enter into or use a place or location.” 2 It is important to note that the statute taxes charges to “use” a place of amusement, as well as charges to enter a place of amusement. 3 Further, the word “place” means “any definite enclosure or location.” 4 Therefore, paid admissions (the measure of the admissions tax) is the amount required for the right or privilege to enter into or use a place or location. The statute does not define the term “amusement.” However, it is the Department’s long-standing policy that a “place of amusement” is any enclosure or location consisting of an activity that occupies one’s spare time, distracts the mind, relaxes, entertains, or gives pleasure. 5 II.

ADMISSIONS TAX AND HOMEOWNERS’ ASSOCIATIONS

The Department considers swimming pools, tennis courts, golf courses, and country clubs to be places of amusement, 6 and any charges to enter into or use these places (including pool fees, court fees, and membership dues) are subject to the admissions tax, unless an exemption applies. Some residential developments offer their residents access to country clubs, golf clubs, or other places of amusement upon the payment of a fee to the club or place of amusement. These fees may be mandatory based on residency or voluntary and residents may pay these fees directly to the club or place of amusement or residents may pay them to an HOA and then the HOA remits the fees to the club or place of amusement. The Department views these types of payments as payments for a resident’s right or privilege to enter into or use a place of amusement and therefore, they are subject to admissions tax, unless exempt. However, fees paid by residents to an HOA for the maintenance and upkeep of commonly owned property including security, landscaping, road maintenance, or even swimming pools, tennis courts, club houses, etc.) are not payments for the right or privilege to enter into a place of amusement and are therefore not subject to the admissions tax as such fees are not “paid admissions.” a. Nonprofit Exemption While HOA fees paid to a nonprofit HOA are generally for the upkeep in maintenance of commonly owned property, and therefore not considered paid admissions triggering imposition of the admissions tax, South Carolina law also provides a specific exemption from admissions tax for charges “made to any member of a nonprofit organization or corporation for the use of the facilities of the organization or corporation of which he is a member.” 7 However, merely forming a nonprofit is not conclusive evidence as to whether an organization or corporation is entitled to 2

S.C. Code Ann. § 12-21-2410(1) (2014).
See Beach v. Livingston, 248 S.C. 135, 149 S.E.2d 328 (1966) (holding the admissions tax applied to charges paid for the “use” of a bowling alley even though the bowling alley did not require a charge to “enter” the bowling alley). 4 S.C. Code Ann. § 12-21-2410(2) (2014). 5 See S.C. Revenue Ruling #26-2 and S.C. Revenue Ruling #89-8. 6 See S.C. Revenue Ruling #26-2. 7 S.C. Code Ann. § 12-21-2420(4). 3

2

the exemption. “In order to determine whether a corporation is a nonprofit, one must examine both the operational history and the organizational purposes of the corporation.” 8 On this matter, the South Carolina Supreme Court noted: The charter or other instrument by which an organization comes into being is not conclusive on the issue of the purposes for which it is organized, and the court may consider extrinsic evidence on the issue . . . . The purpose for which a corporation has been organized is a question of fact, to be determined from all the evidence, including statements in the charter and evidence concerning the circumstances surrounding its organization, the purposes and intentions of the incorporators, and the activities of the corporation and of any predecessor organization. 9 Furthermore, the Administrative Law Court stated the test to determine whether a corporation is for profit or nonprofit is as follows: Generally, the test to be applied to determine whether a given corporation is organized for profit is whether dividends or other pecuniary benefits are contemplated to be paid to its members. However, according to some cases, “profit” does not necessarily mean a direct return by way of dividends, interest, capital account, or salaries. For example, profit may be dispensed to members of a corporation in the form of a saving of expense or the obtaining of a service at a lower price than that which would otherwise be paid for . . . . 10 Accordingly, HOA fees charged by a nonprofit HOA to residents, a portion of which allow access to and use of facilities owned by the HOA, are exempt from the admissions tax in their entirety, so long as extrinsic evidence of the operational history and the organizational purposes of the HOA prove that the HOA is, in fact, operating as a nonprofit. Example: HOA fees paid by residents for, among other things, the use and enjoyment of a swimming pool and a tennis court, and charged by an HOA organized as a nonprofit are exempt from admissions tax, so long as the operational history and the organizational purposes of the corporation support that the HOA is a nonprofit. b. Golf Club Membership Dues Exemption South Carolina law also exempts “annual or monthly dues paid to a golf club” from admissions tax. 11 Certain HOAs provide residents within a real estate development access to golf clubs and, in some cases, a portion of the HOA fees paid by the residents are used by the association to pay the residents’ membership dues to the golf club. In such cases, the portion of HOA fees allocated 8

Savannah Lakes Village Club, Inc., v. S.C. Dep’t of Revenue, 1998 WL 141697 (S.C. Admin. Law Judge Div., March 11, 1998) (citing Columbia Country Club v. Livingston, 252 S.C. 490, 167 S.E.2d 300 (1969)). 9 Columbia Country Club, at 495, 167 S.E.2d at 303. 10 Savannah Lakes Village Club, at *4 (citing 18 Am.Jr.2d Corporations § 32 (1985)). 11 S.C. Code Ann. § 12-21-2420(17). 3

to pay for membership dues to a golf club or to a country club which provides access to golf are exempt from the admissions tax. Example 1: XYZ Club, Inc. (“XYZ”) is the owner and operator of a for-profit golf and country club in South Carolina. XYZ also owns the common property of the real estate development that surrounds the golf and country club. XYZ charges a membership assessment each month to every homeowner inside the real estate development for the use of the community property, including the golf facilities, swimming pool, fitness center, tennis and bocce ball courts, and community clubhouse for dining and special events. A portion of the revenue from the membership assessment is also allocated to the maintenance of the real estate development’s common grounds, which includes security, landscaping, and road maintenance. Based on the exemption for “annual or monthly dues paid to a golf club,” the membership assessments are exempt in their entirety. Example 2: XYZ is the owner and operator of a for-profit country club in South Carolina. XYZ also owns the common property of the real estate development that surrounds the club. The club does not provide access to golf. XYZ charges a membership assessment each month to every homeowner inside the real estate development for the use of the community property, including a swimming pool, fitness center, tennis and bocce ball courts, and community clubhouse for dining and special events. A portion of the revenue from the membership assessment is also allocated to the maintenance of the real estate development’s common grounds, which includes security, landscaping, and road maintenance. Because the country club is a for-profit corporation that does not offer access to golf, the portion of the membership assessment used to pay for the property owners’ membership dues to the country club are not eligible for the nonprofit or golf club exemptions and are subject to the admissions tax. III.

CALCULATION OF THE ADMISSIONS TAX

As discussed above, some residential developments collect fees that cover access to country clubs or golf clubs and their various amenities, including, but not limited to, golf courses, swimming pools, and tennis courts, but also include charges for upkeep of the common areas of the development (landscaping, security, road maintenance, etc.). Unless a specific exemption applies, the portion of the HOA fees used to pay for a resident’s right or privilege to enter into or use a forprofit place of amusement is subject to admissions tax, while the remaining amount is not. The Department provides the following calculation method to determine which portion of an HOA fee allows residents within the HOA to enter or use a place of amusement, which is then used as the measure of the admissions tax:

  1. Determine a percentage by dividing all the expenses (direct and indirect)
    associated with all places of amusement for which the HOA fee is paid by the total expenses (direct and indirect) of the residential development.
  2. Apply the above percentage to the total monthly HOA membership fee.
  3. The result is the portion of the HOA membership fee that allows residents
    entrance to, and use of, the places of amusements.

4

Note: The portion of security, landscaping and road maintenance expenses associated with any places of amusement must be included in the expenses (direct and indirect) associated with all places of amusement for which the fee is paid. CONCLUSION: Based on the above, whether HOA fees are subject to admissions tax depends on whether the fees charged are for the right or privilege to enter into or use a place of amusement or whether they are for the maintenance and upkeep of commonly owned property. If the fees are for the right or privilege to use or access a place of amusement, they are subject to admission tax unless these payments are exempt. HOA fees may be exempt from admissions tax because they are paid by a member of a nonprofit organization or corporation for the use of the facilities of the organization or corporation. They may also be exempt because they are annual or monthly dues paid to a golf club or a club that provides access to golf. In some cases, HOA fees include both fees for access to places of amusement and fees for maintenance of commonly owned property. In such situations, only the portion of HOA fees attributable to access to places of amusement are subject to admissions tax. SOUTH CAROLINA DEPARTMENT OF REVENUE

s/W. Hartley Powell
W. Hartley Powell, Director
, 2026
October 11
Columbia, South Carolina

5

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2026. Ezel checks current South Carolina tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace