Can a Louisiana lessor buy repair parts tax-free for property held for lease or rental?

Short answer Yes, when the lessor buys the part separately from taxable repair services and installs it in property held for lease or rental. Lessee purchases and parts consumed by a repair shop remain taxable.
State
LA
Ruling
LA Revenue Ruling 14-002
Tax type
Sales Tax
Issued
2014-12-17
Issued by
Louisiana Department of Revenue
Requested by
Not applicable; this Revenue Ruling provides general guidance on repair parts for leased or rented property

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2014. Ask about yours and see what current Louisiana tax law says, with citations.

Currency note: this ruling is from 2014
Subsequent statutory amendments, regulation changes, court decisions, or later rulings may have changed the analysis. Treat this page as historical context, not current tax advice. Verify current law before relying on any specific rule, rate, or position mentioned here.
Disclaimer: Louisiana Revenue Ruling 14-002 is official Department guidance issued December 17, 2014 on repair parts for leased or rented tangible personal property. Current statutes, regulations, exemption-certificate procedures, and later treatment of repair transactions should be checked before relying on this 2014 guidance. The ruling states that it does not have the force and effect of law and is not binding on the public, but states and binds the Department's position until later legal or administrative change. This summary is informational only and is not legal or tax advice.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

Louisiana Revenue Ruling 14-002 distinguished a lessor's separate purchase of a repair part from a repair shop's taxable repair service.

A lessor could use the lease-or-rental exclusion when it bought a part separately, planned to perform the repair itself, and incorporated the part into tangible personal property held for lease or rental. The lessor could give its vendor Louisiana Exemption Certificate R-1344.

The result changed when a lessee bought the part or a repair shop supplied it while performing taxable repair labor. Those transactions were taxable.

When the lessor's part purchase qualified

The ruling treated a repair part as property purchased for lease or rental when:

  • the lessor bought it separately from taxable repair labor;
  • the part would become part of property the lessor held for lease or rental; and
  • the lessor performed the repair itself.

That purchase qualified under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii). The ruling said a qualifying lessor could present Form R-1344 to the vendor.

The exclusion did not reduce the taxable lease receipts. The lessor could not deduct the part or passed-through repair and maintenance charges from gross lease proceeds.

When the repair part remained taxable

A lessee buys the part

A lessee bought the part for its own use in property it was renting, not for a later arm's-length lease or rental. The purchase was therefore taxable even if the lessee bought the part separately from repair labor.

A repair shop supplies the part

When a repair shop supplied a replacement part as an integral component of taxable repair labor, the shop consumed the part in performing the repair. Both the part and the labor were taxable, even if the invoice listed them separately.

The same result applied whether the lessor or the lessee brought the property to the repair shop.

Why separate invoicing did not control

The ruling relied on International Paper Company v. East Feliciana School Board. In that case, repair parts were integral and inseparable from the taxable repair service. Separately stating parts and labor on an invoice did not turn the parts into a separate nontaxable sale.

What this means for you

Lessors and rental businesses

Separate a qualifying part purchase from outside repair labor if you plan to install the part yourself. Keep records showing that the part became part of property held for lease or rental, and do not subtract its cost from taxable lease proceeds.

Lessees

Buying a replacement part for rented property did not qualify for the lessor's lease-or-rental exclusion under this ruling.

Repair shops

Parts consumed while providing taxable repair labor remained taxable with the labor. Separate invoice lines did not change the result.

Common questions

Q: Can a lessor use an exemption certificate for a replacement part?

A: Yes. The ruling said a qualifying lessor could present Louisiana Exemption Certificate R-1344 for a part purchased for property held for lease or rental.

Q: Does the exclusion apply if the lessor hires a repair shop?

A: Not to a part consumed as an integral component of the shop's taxable repair service. Both the part and labor were taxable.

Q: Can a lessor deduct the repair-part cost from lease receipts?

A: No. The ruling said repair and maintenance costs could not be deducted from gross lease proceeds.

Q: Does a lessee qualify by installing the part personally?

A: No. The lessee bought the part for personal use rather than for a subsequent arm's-length lease or rental.

Citations and references

  • La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) — sale for lease or rental exclusion
  • La. R.S. 47:301(7)(a) — lease or rental definition
  • La. R.S. 47:301(16)(a) — tangible personal property definition
  • LAC 61:I.4303(B)(1)(e) — taxable gross lease proceeds and nondeductible repair costs
  • International Paper Company v. East Feliciana School Board, 850 So.2d 717 (La. Ct. App. 2003), writ denied, 847 So.2d 1235 — repair parts integral to taxable repair labor
  • LAC 61:III.101(C) — Revenue Ruling authority and reliance statement

Source

Original ruling text

Revenue Ruling No. 14 - 002
December 17, 2014
Sales Tax
Repair Parts Purchased for Lease or Rental Property
Purpose: The purpose of this Revenue Ruling is to address whether repair parts purchased by lease or rental dealers to repair their lease or rental property is excluded from the payment of sales tax under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii). Analysis/Discussion: La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) provides an exclusion from sales tax for purchases made for the purposes of lease or rental. La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) provides in pertinent part, “Retail sale” or “sale at retail” for purposes of…state sales and use taxes imposed on transactions involving the lease or rental of tangible personal property…means a sale to a consumer or to any other person for any purpose other than for…lease or rental in an arm’s length transaction in the form of tangible personal property…” La. R.S. 47:301(7)(a) defines the term “lease or rental,” in pertinent part, as “the leasing or renting of tangible personal property and the possession or use thereof by the lessee or renter, for a consideration, without transfer of the title of such property.” La. R.S. 47:301(16)(a) defines the term “tangible personal property,” in pertinent part as “…personal property which may be seen, weighed, measured, felt or touched, or is in any other manner perceptible to the senses.” LAC 61:I.4303(B)(1)(e) provides that “gross proceeds derived from the lease of tangible personal property within Louisiana are subject to the lease tax…and that…operating expenses and maintenance costs for keeping leased property in repair cannot be deducted from gross proceeds in arriving at the taxable base.” The exclusion under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) does not extend to the purchase of repair services for tangible personal property that is leased or rented. In International Paper Company v. East Feliciana School Board, 2002-0648 (La.App. 1 Cir. 3/28/2003), 850 So.2d 717, writ denied, 847 So.2d 1235, International Paper argued that since the invoices used in billing the repair service it received from WYSECO for its equipment separately stated the taxable labor component from the otherwise nontaxable repair parts, the repair parts were not subject to sales tax. The Court held that the repair parts were an integral and inseparable component of providing the taxable labor service to International Paper’s equipment and that, as such, WYSECO was not selling repair parts to International Paper, but was consuming them in making the requested repairs. Accordingly, both the repair labor and the repair parts used in making the repairs were subject to sales tax regardless of how the repair parts were billed to International Paper. La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) provides an exclusion from sales tax for items of tangible personal property which are sold for the purpose of lease or rental. Accordingly, repairs parts purchased by a lessor which become part of the leased or rented property are excluded from lease tax. Qualifying lessors may present to their vendors a Louisiana Exemption Certificate (R-1344)

Revenue Ruling No. 14-002
December 17, 2014
Page 2 of 3
covering purchases of tangible personal property for lease or rent. However, such items may not be deducted by a lessor from the gross proceeds of the lease. Further, pursuant to International Paper Company v. East Feliciana School Board, 2002-0648 (La.App. 1 Cir. 3/28/2003), 850 So.2d 717, writ denied, 847 So.2d 1235, when such repair parts are consumed in the service of performing a taxable repair to a lessor’s lease or rental property, both the repair parts and the labor are subject to sales tax regardless of how such items are invoiced. The purchase of repair parts for lease or rental property by a lessee is subject to sales tax regardless of whether the item(s) are purchased separately or consumed in the service of rendering a taxable repair to the lease or rental property. Below are several examples of how the exclusion for repair parts would apply. Scenario 1 A lessor purchases a repair part which will become a part of an item of tangible personal property which is held for lease or rental by the lessor. The purchase of the repair part does not include the purchase of taxable labor charges for repairs to the lease or rental property. Instead, the lessor plans to perform the repair him/herself. Such a transaction would qualify as a sale for lease or rental under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) and would not be subject to sales tax. However, any charges for repair or maintenance which are passed on to the lessee may not be excluded from the gross proceeds of the lease and are subject to lease tax. Scenario 2 A lessee purchases a repair part which will become a part of an item of tangible personal property it is renting or leasing from the lessor. Here, the lessee is not purchasing the repair part for subsequent “lease or rental in an arm’s length transaction” but for his/her own personal use. As such, the transaction would not qualify as a sale for lease or rental under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) and would be subject to sales tax. Scenario 3 A lessor of tangible personal property brings the lease or rental property to a repair shop to be serviced. The service of repairing the lease or rental property requires a replacement part. In such a scenario, the repair part is an integral and inseparable component of providing the taxable labor to perform the repair. The repair shop is deemed to have consumed any repair parts used in rendering the taxable labor component of servicing the lease or rental property. Regardless of how the repair parts and labor are billed by the repair shop, both the repairs parts and the labor for repair to the lease or rental property will be subject to sales tax as neither would qualify as a sale for lease or rental under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii). Scenario 4 A lessee of tangible personal property brings the lease or rental property to a repair shop to be serviced. The service of repairing the lease or rental property requires a replacement part. As discussed in Scenario 3, the replacement part is deemed to have been consumed by the repair shop in providing the taxable labor for repairing the lease or rental equipment. Further, as discussed in Scenario 2, even were the lessee able to purchase the repair part separate and apart from the taxable labor for repair of the lease or rental equipment, which he/she can’t, the lessee

Revenue Ruling No. 14-002
December 17, 2014
Page 3 of 3
would not be purchasing the repair part for subsequent “lease or rental in an arm’s length transaction”. As such, for the foregoing reasons, the transaction will not qualify as a sale for lease or rental under La. R.S. 47:301(10)(a)(iii) and both the repair parts and the labor for the repair to the lease or rental property will be subject to sales tax. Conclusion: Repair parts purchased separate and apart from taxable repair services for tangible personal property which is leased or rented by a lessor of such property are excluded from sales tax. However, such items may not be excluded from the gross proceeds of the lease. Repair parts for lease or rental property consumed in the service of a taxable repair or otherwise purchased by a lessee of such lease or rental property are subject to sales tax.

Tim Barfield
Secretary

A Revenue Ruling is issued under the authority of LAC 61III.101 (C). A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue employees. It is a written statement issued to apply principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not have the force and effect of law and is not binding on the public. It is a statement of the department's position and is binding on the department until superseded or modified by a subsequent change in statute, regulation, declaratory ruling, or court decision.

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2014. Ezel checks current Louisiana tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace