Does a late amended Louisiana motor-fuel return eliminate the administrative discount earned on the original return?

Short answer No. A timely original return and payment kept their administrative discount. But additional tax reported on an amended return after the original deadline received no discount.
State
LA
Ruling
LA Revenue Ruling 10-002
Tax type
Fuel Tax
Issued
2010-07-09
Issued by
Louisiana Department of Revenue
Requested by
Not applicable; this Revenue Ruling announces general guidance for suppliers and permissive suppliers

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2010. Ask about yours and see what current Louisiana tax law says, with citations.

Currency note: this ruling is from 2010
Subsequent statutory amendments, regulation changes, court decisions, or later rulings may have changed the analysis. Treat this page as historical context, not current tax advice. Verify current law before relying on any specific rule, rate, or position mentioned here.
Disclaimer: Louisiana Revenue Ruling 10-002 is official Department guidance issued July 9, 2010 on motor-fuel administrative discounts for amended supplier and permissive-supplier returns. Current discount rates, return deadlines, forms, statutes, penalties, interest, and later guidance should be checked before relying on this 2010 ruling. The ruling states that it does not have the force and effect of law and is not binding on the public, but states and binds the Department's position until later legal or administrative change. This summary is informational only and is not legal or tax advice.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

Louisiana Revenue Ruling 10-002 changed the Department's prior treatment of administrative discounts when a fuel supplier filed a late amended return reporting more tax.

The amended return did not cause forfeiture of the discount properly earned on the original return if the original return and payment were timely.

No administrative discount applied, however, to the additional tax reported and paid after the original filing deadline.

Timely original return earned the discount

La. R.S. 47:818.22(A) allowed a supplier or permissive supplier that timely filed and paid to deduct an administrative discount equal to 1.5% of gasoline and diesel fuel tax due.

The ruling described the statutory deadline as the 22nd day of the month. The supplier also had to allow a 1% deduction to a purchaser holding a valid distributor or importer license before claiming its own allowance.

When those conditions were met on the original return, a later amendment did not retroactively eliminate the original discount.

Added tax on a late amendment received no discount

If the supplier later discovered information affecting the filed return, it had to amend the affected period and pay the additional tax, penalty, and interest due.

Additional tax paid with an amended return after the original deadline was not timely for purposes of the administrative discount. The ruling therefore denied the discount only on that added amount.

Change from the Department's prior position

Before RR 10-002, the Department had disallowed the discount for the entire filing period when a late amended return increased liability—even the portion timely reported and paid originally.

The ruling expressly changed that position. It preserved the original discount while denying a discount on the late incremental tax.

What this means for you

Suppliers and permissive suppliers

Keep proof that the original return and payment met the deadline. On an amendment, separate the timely original tax from the additional amount reported late.

Distributors and importers

The ruling repeated that a qualifying purchaser who timely paid the supplier was entitled to the statutory 1% deduction, which the supplier could not directly or indirectly deny.

Accountants and tax professionals

Do not recalculate the period as though every dollar was late. Preserve the discount on the timely original amount and exclude it from the additional amended liability.

Common questions

Q: Does filing a late amended return cancel the original discount?

A: No. The original discount remained if the original return and payment were timely.

Q: Is the additional tax on the amendment discounted?

A: No. The ruling denied an administrative discount on additional tax reported after the original deadline.

Q: What if the original return or payment was late?

A: The ruling's preservation rule depended on both being timely; the statute conditioned the discount on timely filing and payment.

Q: Did RR 10-002 change Department policy?

A: Yes. It replaced the prior position that a late amendment forfeited the discount for the entire period.

Citations and references

  • La. R.S. 47:818.22(A) — 1.5% supplier or permissive-supplier administrative discount and timing conditions
  • La. R.S. 47:818.22(B) — 1% licensed distributor or importer deduction
  • LAC 61:III.101(C) — Revenue Ruling authority and reliance statement

Source

Original ruling text

Revenue Ruling
No. 10-002
July 9, 2010
Fuel Tax
Deductions and Discounts Applicable to Amended Supplier/Permissive Supplier Fuel Tax Returns Purpose The purpose of this Revenue Ruling is to provide guidance concerning whether administrative discounts shall be allowed on the additional taxes paid on amended supplier/permissive supplier excise tax returns and payments that are submitted after the original filing deadlines for the returns. Currently, when a taxpayer files an amended supplier/permissive supplier return and remits additional taxes for the filing period, the administrative discount has been disallowed for all tax payments reported and paid for the filing period, including the payments which were made on the original return for that period. It has been the Department’s position that the administrative discount was not to be allowed on any portion of the tax original or additional tax reported for the filing period in cases when an amended return was submitted after the original filing deadline increasing the tax liability for the period. This Revenue Ruling announces a change in the department’s prior position on this matter. Statement of Facts A refinery company which processes and refines crude oil into specialty lubricating oils and other refined products, amended its original supplier/permissive supplier returns to report additional taxes due. Additional tax amounts over and above the tax amounts remitted with the original returns were paid at the time that the amended returns were submitted. Issue Whether administrative discounts should be allowed or denied on an amended return on an amended supplier/permissive supplier excise tax return? Legal Analysis/Discussion: Louisiana Revised Statute 47:818.22 provides as follows:
§ Deductions and discounts allowed
A. The supplier or permissive supplier that files a timely return and remits a timely payment may deduct from the amount of tax shown payable on the return an administrative discount in an amount equivalent to one and one-half percent of the tax due on gasoline and diesel fuels. The allowance shall not be deductible unless the supplier or permissive supplier allows a deduction of one percent to a purchaser with a valid distributor or importer license. However, the allowance shall not be deductible by the supplier or permissive supplier unless the return is filed and payment of the tax is made on or before the twenty-second day of the month as required by this Subpart.

Revenue Ruling No. 10-002
Page 2 of 2

B. A licensed distributor or importer that pays the tax due a supplier or permissive supplier by the date required in this Subpart shall be allowed to deduct from the amount due a discount of one percent of the amount of tax payable. The supplier or permissive supplier may not directly or indirectly deny this allowance to a licensed distributor or importer that pays the tax due the supplier or permissive supplier by the date specified. The motor fuel tax imposed is payable when a return is due. As specified within the statute, a return is due on or before the 22nd day of each month. Such return must be filed with the Secretary and be in the form required by the Secretary. Any payment required is deemed timely, if received by the secretary by the 22nd day of the month as required by the Statute. All motor fuel transactions must be reported on the tax return for the month or other filing period in which the transaction occurred or carried over to a return for a subsequent period. If, after filing a timely return, the supplier or permissive supplier discovers information that affects the original return, the supplier or permissive supplier must file an amended return for the affected period and must pay any tax, penalty, and interest due with the amended return. The statute above does not specifically provide whether previously deducted administrative discounts should be disallowed when an amended return is filed beyond the due date specified for the original return and an additional tax amount is remitted with the amended return. The statute does clearly provide that the taxpayer is entitled to the discount when a timely return is filed and payment is remitted timely. Suppliers and permissive suppliers who file a timely return and remit a timely payment of taxes are authorized deduct an administrative discount of one and one-half percent (1.5%) of the tax due on gasoline and diesel fuel. However, when an amended motor fuel return is filed after the original filing deadline and an additional payment is due, the administrative discount is disallowed for only the additional tax reported on the amended return. Conclusion When an amended motor fuel excise tax return is submitted reporting additional taxes due for the filing period, no administrative discount will be allowed on the additional taxes reported on the amended return. The filer of the amended return, however, will not be required to forfeit the discount applicable to the original filing for the period, provided that the original return and payment were timely submitted. Cynthia Bridges Secretary

A Revenue Ruling is issued under the authority of LAC 61III.101(C). A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue employees. It is a written statement issued to apply principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not have the force and effect of law and is not binding on the public. It is a statement of the department's position and is binding on the department until superseded or modified by a subsequent change in statute, regulation, declaratory ruling, or court decision.

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2010. Ezel checks current Louisiana tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace