Did truck trips conducted entirely within another state count toward Louisiana's 80% interstate-commerce threshold for the heavy-truck sales-tax exemption?

Short answer No. A trip beginning and ending in the same other state, with the goods at rest there and no state-line crossing, was intrastate mileage and could not count toward the exemption's 80% interstate-use test.
State
LA
Ruling
LA Revenue Ruling 05-004
Tax type
Sales and Use Tax
Issued
2005-08-19
Issued by
Louisiana Department of Revenue
Requested by
Not applicable; this Revenue Ruling provides general heavy-truck sales and use tax guidance

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2005. Ask about yours and see what current Louisiana tax law says, with citations.

Currency note: this ruling is from 2005
Subsequent statutory amendments, regulation changes, court decisions, or later rulings may have changed the analysis. Treat this page as historical context, not current tax advice. Verify current law before relying on any specific rule, rate, or position mentioned here.
Disclaimer: This is an official 2005 Louisiana Department of Revenue Revenue Ruling about the 80% interstate-commerce use test then stated for heavy trucks, trailers, and qualifying buses. It addresses trips wholly within one other state after the property had come to rest there; through shipments or movements forming part of interstate transportation can present different facts. The ruling states the Department's position and should be checked against later law. This summary is informational only and is not legal or tax advice.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

Mileage from a commercial truck trip conducted entirely within another state did not count as interstate-commerce mileage for Louisiana's heavy-truck sales-tax exemption.

The truck began and ended in the same non-Louisiana state, never crossed a state line, and carried property that had come to rest before the trip and again came to rest at the destination.

The Department treated that use as intrastate transportation even though it occurred outside Louisiana. It therefore could not help the truck meet the statutory 80% interstate-use threshold.

The interstate-commerce definition

The ruling used the U.S. Department of Transportation definition adopted in an earlier Louisiana revenue ruling. Interstate commerce included transportation between a state and a point outside it, between two in-state points through another state or country, or between two in-state points as part of transportation originating or terminating outside the state or United States.

The sample trip met none of those categories.

Common questions

Q: Did out-of-state mileage automatically count as interstate mileage?

A: No.

Q: Did the truck cross a state line in the ruling's facts?

A: No.

Q: Was the property part of an ongoing interstate movement?

A: Not on the stated facts. It had come to rest before the trip and again at the destination.

Q: What threshold did the 2005 statute require?

A: At least 80% use in interstate commerce for the qualifying equipment described.

Citations and references

  • La. R.S. 47:305.50(A) — heavy-truck interstate-commerce exemption
  • Louisiana Revenue Ruling 04-005 — earlier adoption of the USDOT definition, as stated in this ruling

Source

Original ruling text

Revenue Ruling
No. 05-004
August 19, 2005
Sales and Use Tax
Eligibility of Trucks Used in Other States for Sales Tax Exemption Under La.
Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A)
The purpose of this Revenue Ruling is to discuss whether commercial transportation by certain heavy trucks solely within the borders of other states constitutes interstate commerce for purposes of the Louisiana sales and use tax exemption eligibility of those trucks. Governing Law La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A) provides a sales and use tax exemption, under certain conditions, for trucks of a gross weight of 26,000 pounds or more, for trailers used with those trucks, and for contract carrier busses that are used at least eighty percent of the time in interstate commerce. The statute provides that the activities of the trucks and trailers must be regulated by the United States Department of Transportation. The busses are required by the statute to also have a gross weight of at least 26,000 pounds and a passenger capacity of at least 35 persons. Facts A truck is used in a state other than Louisiana for commercial transportation that begins and ends within that other state, without the truck ever crossing state lines. The property that is shipped in this instance has come to rest at its point of origin in the other state and, after shipment, again comes to rest at its destination in that other state. Such use constitutes the exclusive or majority use of the truck. Issue Shall the mileage run by trucks in the other states be considered mileage in interstate commerce for purpose of meeting the “eighty percent of the time in interstate commerce” qualifying threshold for sales tax exemption under La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A)? Analysis The United States Department of Transportation (“USDOT”) defines “interstate commerce” as “trade, traffic, or transportation in the United States: 1) between a place in a state and a place outside of such state (including a place outside of the United States); 2) between two places in a state through another state or in a place outside of the United States; or 3) between two places in a state as part of trade, traffic, or transportation originating or terminating outside the state or the United States.” In Revenue Ruling No. 04005, the department has adopted this definition of “interstate commerce” for purposes of the state sales tax exemption provided by La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A).

Revenue Ruling No. 05-004
Page 2 of 2

Ruling
Commercial truck transportation from a point of origin in a state other than Louisiana to a destination in the same state is not interstate commerce transportation, as that term is defined by the USDOT. Accordingly, such mileage cannot be considered mileage in interstate commerce for purpose of meeting the “eighty percent of the time in interstate commerce” qualifying threshold for sales tax exemption under La. Rev. Stat. Ann. § 47:305.50(A). Questions concerning this matter can be directed to the Policy Services Division at 225219-2780. Cynthia Bridges Secretary By:

Raymond E. Tangney
Senior Policy Consultant
Policy Services Division

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2005. Ezel checks current Louisiana tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace