How did Louisiana's former first-purchase exclusion apply to digital television conversion equipment, multiple units, back orders, and pre-June 25, 2002 purchases?

Short answer A qualifying television licensee could designate one first purchase per statutory equipment category. Singular categories allowed one item; plural categories allowed multiple items on the same purchase order, with controlled back-order and same-day-order treatment.
State
LA
Ruling
LA Revenue Ruling 03-001
Tax type
Sales and Use Tax
Issued
2003-01-16
Issued by
Louisiana Department of Revenue
Requested by
Not applicable; this Revenue Ruling provided general digital-broadcast conversion-equipment guidance

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2003. Ask about yours and see what current Louisiana tax law says, with citations.

Currency note: this ruling is from 2003
Subsequent statutory amendments, regulation changes, court decisions, or later rulings may have changed the analysis. Treat this page as historical context, not current tax advice. Verify current law before relying on any specific rule, rate, or position mentioned here.
Disclaimer: This is historical 2003 Louisiana guidance for Act 61's first-purchase exclusion and credit for specified digital television conversion equipment, including purchases made during a 1999-2002 window and forms and procedures then in use. Do not use it as current exemption or filing guidance. Local relief depended on local adoption. The ruling does not bind the public and states the Department's position only until later authority supersedes or modifies it.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

Under the former exclusion, a qualifying television broadcast licensee could designate one first purchase for each statutory category of digital conversion equipment.

For a category written in the singular, only one unit qualified. For a plural category, multiple units could qualify if placed on the same purchase order. Later purchase orders for that category were taxable.

Who and what qualified

The purchaser had to hold a Federal Communications Commission license under 47 CFR Part 73. The ruling said the exclusion was then effective for television equipment, but not radio equipment because the FCC had not issued the triggering digital-radio conversion mandate.

The purchase order had to identify the statutory equipment category. Once the licensee chose a purchase or prior-purchase credit as its first purchase for that category, it could not choose another.

Same-day orders and back orders

For plural categories, multiple purchase orders issued on the same date to different vendors were treated as one purchase. Items back ordered for reasons beyond the customer's control remained part of the first purchase when they appeared on that first order.

Historical credit and forms

The ruling allowed a state sales or use tax credit for qualifying equipment bought after January 1, 1999, and before June 25, 2002. Electing that credit used up the first purchase for the category, but a licensee did not have to designate a pre-June 25, 2002 purchase.

Licensees applied on Form DCE-AP and, when approved, received Form DCE-EX for tax-free purchases. Form DCE-11 supported prior-purchase credits and served as the annual purchase report. The exemption certificate required annual renewal on or before September 1.

State and local treatment

The exclusion applied to state tax. Local sales or use tax relief and local credits existed only where the political subdivision adopted Act 61's provisions, so licensees were directed to local tax authorities.

Common questions

Q: Could a station claim one excluded unit now and another later from the same singular category?

A: No. Only the designated first unit qualified.

Q: Could several units in a plural category qualify?

A: Yes, if they were part of the same qualifying first purchase under the ruling's purchase-order rules.

Q: Did an old purchase automatically become the first purchase?

A: No. A licensee could elect the historical credit, but was not required to treat a pre-June 25, 2002 purchase as its first purchase.

Q: Was the exclusion automatically available for local tax?

A: No. The local political subdivision had to adopt the provision.

Citations and references

  • La. R.S. 47:301(16)(i) — former digital television and radio conversion-equipment exclusion
  • Act 61 of the 2002 Regular Session
  • Louisiana Attorney General Opinion 02-0362
  • 47 CFR Part 73 — qualifying FCC license
  • LAC 61:I.4301 — amended administration of the exclusion
  • Forms DCE-AP, DCE-EX, and DCE-11 — historical application, certificate, and reporting forms
  • LAC 61:III.101.C — Revenue Ruling authority and reliance statement

Source

Original ruling text

Revenue Ruling No. 03- 001
January 16, 2003
Sales and Use Tax
Exclusion for Digital Television Conversion Equipment
This Revenue Ruling discusses the exclusion provided by Act 61 of the 2002 Regular Legislative Session for the first purchase of digital television conversion equipment. The Department of Revenue amended Louisiana Administrative Code 61:I.4301 to administer the exclusion and instruct taxpayers in its application. This revenue ruling supplements that regulation to provide additional guidance for taxpayers. Issues Louisiana Revised Statue 47:301(16)(i), enacted by Act 61 of the 2002 Regular Legislative Session, excludes from the definition of tangible personal property the first purchase of digital television conversion equipment and digital radio conversion equipment by a taxpayer that holds a Federal Communications License issued pursuant to 47 CFR Part 73. The exclusion applies to state sales and use tax and local sales and use tax for those local political subdivisions that elect to provide this exemption. However, the exclusion will not apply to radio equipment until the Federal Communications Commission issues an order mandating radio stations to convert to digital broadcasting. Since this has not occurred, the exclusion provided by Act 61 for radio stations has not taken effect and only television broadcast stations currently qualify for this exclusion. Revised Statute 47:301(16)(i)(i) lists items that qualify as digital television conversion equipment. Some categories are described in the plural and some in the singular. Because the Act excludes the first purchase of “each enumerated item,” it was unclear if the exclusion applied to a single item even for the plural categories. The Attorney General’s Office issued Opinion Number 02-0362 stating that the first purchase of qualifying equipment applies to the first individual item for categories listed in the singular and multiple items for categories listed in the plural provided they are ordered at the same time. Because television stations throughout the United States are upgrading to digital broadcasting, it is anticipated that many items purchased under this exclusion will not be available when initially ordered. Therefore, procedures for handling back ordered items are included in this revenue ruling. Also, Act 61 includes a retroactive provision that allows digital television conversion equipment purchased after January 1, 1999, and before June 25, 2002, to be eligible for a sales or use tax credit. To administer this credit provision, guidelines for claiming it are included in this ruling. General Guidelines The following guidelines apply to the first purchase of digital television conversion equipment:

Revenue Ruling No. 03-001
Page 2 of 3
•

The first purchase order issued for digital television conversion equipment from each category listed in R.S. 47:301(16)(i) is the first purchase. Subsequent purchase orders for digital television conversion equipment from that category do not qualify for exclusion and are subject to sales and use tax.

•

For categories that are described in the singular, the purchase of only one piece of equipment qualifies for exclusion. For categories that are described in the plural, purchases of multiple pieces of equipment qualify for exclusion provided all of the pieces are listed on the same purchase order.

•

Once a licensee has designated a purchase as the first purchase of digital television conversion equipment from a particular category, that licensee may not claim credit or exclusion for any other purchases for that category.

•

Multiple purchase orders issued on the same date to different vendors for digital television conversion equipment in the same category are considered one purchase for purposes of this exclusion. This is valid only for categories of qualifying equipment listed in the plural in R.S. 47:301(16)(i).

•

Back orders due to circumstances beyond the control of the customer are part of the first purchase when made on the first purchase order.

•

Purchase orders issued for the first purchase of digital television conversion equipment must reference the category of equipment being purchased consistent with the terms used in R.S. 47:301(16)(i)(i).

• If a licensee elects to claim a tax credit for the purchase of digital television conversion equipment made before June 25, 2002, that will be considered their first purchase and exclusion may not be claimed on future purchases. However, license holders are not required to claim purchases made prior to June 25, 2002, as first purchases. Registration License holders must file form DCE-AP (Application for Sales Tax Exemptions/Credits on Purchases of Digital Television or Radio Conversion Equipment) with the Department of Revenue Taxpayer Services Division to make tax-free purchases or claim credit for the sales tax paid on prior purchases of digital television conversion equipment. Once approved, license holders will be issued form DCE-EX (Sales Tax Exemption Certificate for Purchases of Digital Television Conversion Equipment and Digital Radio Conversion Equipment) allowing them to make first purchases of qualifying digital equipment free from state sales and use tax. The certificate must be renewed annually on or before September 1st. The certificate will be renewed when licensees file an annual report of their purchases on form DCE-11 (see Annual Reports below). The exemption certificate will be cancelled after first purchases have been claimed for all categories of qualifying equipment. Licensees should contact their central parish tax authority for information about the availability of this exemption at the local level. Credit for Prior Purchases License holders may request a credit for the state sales and use tax paid on digital television conversion equipment purchased after January 1, 1999, and before June 25, 2002, by submitting form DCE-11 (First Purchase of Digital Television Conversion Equipment Claimed for

Revenue Ruling No. 03-001
Page 3 of 3
Exclusion under R.S. 47:301(16)(i)) with their applications. Copies of purchase orders, invoices, and any other documentation needed to confirm the amount of taxes paid to vendors must be included with form DCE-11. After the credit has been approved, license holders will be notified of the total amount of state sales tax credit available and will be registered for state sale tax and allowed to apply the credit monthly against the state sales and use tax paid on purchases to their vendors. To claim the credit, license holders must file a sales tax return listing the amount of tax paid to vendors on line 12 of the state sales tax return, the line that is usually reserved for advance tax credit. Credit may not be claimed on exempt first purchases of digital television conversion equipment. If a license holder has made any purchases on which sales or use tax is due and has not been paid, these purchases should be reported on line two of the state sales tax return. If the use tax reported on line two is less than the sales tax payments credited on line 12, the credit balance will be refunded. License holders must maintain a schedule of the monthly sales tax purchases on which the credit has been claimed on line 12 for verification. The tax payments credited on line 12 will be deducted from the license holder’s total sales tax credit due from purchases made after January 1, 1999, and before June 25, 2002 and when the total credit has been fully used, the taxpayer’s sales tax account may be closed. A credit for local sales and use tax is not available in political subdivisions unless the political subdivision adopts the provisions of Act 61 for its local taxes. License holders should contact local authorities to inquire if they have adopted the provision and receive any details about obtaining a credit. Annual Reports For fiscal year July 1, 2002, through June 30, 2003, and each subsequent fiscal year, license holders must file Form DCE-11 (First Purchase of Digital Television Conversion Equipment Claimed for Exclusion under R.S. 47:301(16)(i)) with copies of purchase orders, invoices, and other documentation detailing the licensee’s first purchases of digital television conversion equipment made during that year. This report must be filed annually for the July 1 through June 30 fiscal year and show the cost of digital equipment purchases for which exclusion has been claimed for each category of digital television conversion equipment. The report must be mailed to the Department’s Taxpayer Services Division at Post Office Box 201, Baton Rouge, Louisiana 70802 no later than September 1st following the fiscal year. The licensee’s exemption certificate, Form DCE-EX, will be renewed after the annual report is filed. For more information regarding this topic, taxpayers should contact the Taxpayer Services Division at (225) 219-7356. Cynthia Bridges Secretary By: _________ J. A. Cline, Jr., CPA Revenue Tax Research Analyst Policy Services Division A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue employees. It is issued under LAC 61:III.101.C to apply principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not have the force and effect of law and is not binding on the public. It is a statement of the Department's position and is binding on the department until superseded or modified by a subsequent change in statute, regulation, declaratory ruling, or court decision.

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2003. Ezel checks current Louisiana tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace