I have an Illinois resident employee who works full-time in Tennessee, which has no state income tax withholding -- do I report their wages as Illinois wages in Box 16 of their W-2, or report zero?

Short answer Report the wages as Illinois wages in Box 16 -- Publication 130 is correct and controls, not the older GIL. Because the employee is an Illinois resident performing all services in Tennessee (which has no income tax and requires no withholding), Section 701(b) of the Illinois Income Tax Act deems those wages "compensation paid in Illinois," so the employer must withhold Illinois tax on them (assuming the employer maintains an office or transacts business in Illinois) and report them in the state wages box. The Department confirmed that its older General Information Letter, IT 12-0019-GIL, which said the opposite, does not reflect the correct application of the statute.
State
IL
Ruling
IT 23-0009-GIL
Tax type
Illinois Income Tax
Issued
2023-06-06
Issued by
Illinois Department of Revenue
Requested by
A taxpayer seeking clarification on W-2 reporting for an Illinois resident employee who works full-time in Tennessee, a state with no income tax withholding (identity redacted by the Department)

Apply this to your situation

This page answers the general question as of 2023. Ask about yours and see what current Illinois tax law says, with citations.

Disclaimer: This is an official Illinois Department of Revenue General Information Letter (GIL), issued under 2 Ill. Adm. Code 1200.120. A GIL merely directs a taxpayer to the relevant Department regulations or other sources of information; it is NOT a statement of Department policy and is NOT binding on the Department. Taxpayer-identifying details are redacted. This summary is informational only and is not legal or tax advice. Consult a licensed Illinois tax professional about your specific situation.
About this page: The plain-English summary, reader guidance, and Q&A below were written by Ezel based on the official state tax ruling. The original ruling (linked on this page as a PDF) is the authoritative source for any reliance.
View original ruling (PDF)

Plain-English summary

A taxpayer wrote in confused by two Illinois Department of Revenue publications that seemed to contradict each other. The scenario: an employee lives in Illinois but works full-time in Tennessee, a state with no income tax and no withholding requirement. Should the employer report those wages as Illinois wages in Box 16 of the W-2, or report zero?

The two conflicting sources. The current version of Illinois Publication 130 (Who is Required to Withhold Illinois Income Tax) says that if an Illinois resident works in a state that doesn't withhold any tax from their wages, the wages are "considered paid in Illinois" and subject to Illinois withholding -- meaning they should appear in Box 16. But an older Department letter ruling, General Information Letter IT 12-0019-GIL, said the opposite for employees working 100% in Tennessee: that none of their wages should be reported in Box 16, because the wages aren't "paid in this State," even though they'd still be subject to Illinois withholding.

The Department's answer: Publication 130 is correct. The Department confirmed that the current version of Publication 130 "accurately reflects the requirements of the [Illinois Income Tax Act] and should be applied as written." Working through the statute: Section 301 requires that all of a resident's income be allocated to Illinois. Section 701(b) separately provides that a payment to a resident by an employer conducting business in Illinois is "deemed to be compensation paid in this State" if it is included in the resident's base income and is not subjected to withholding by another state. Because the Tennessee-based employee's wages meet exactly that description (Illinois resident, no service performed in Illinois, no withholding by any other state), Section 701(b) deems the wages "compensation paid in Illinois," and Section 701(a) then requires the employer to withhold Illinois tax on them (so long as the employer maintains an office or transacts business in Illinois). Those wages should be recorded in the W-2's "State wages, tips, etc." box (Box 16 for the tax years discussed).

The older GIL doesn't control. The Department didn't formally "revoke" IT 12-0019-GIL in so many words, but it squarely endorsed the opposite result and told the taxpayer to rely on Publication 130 rather than the earlier letter -- meaning taxpayers should not follow IT 12-0019-GIL's approach for this fact pattern.

What this means for you

Employers with Illinois-resident employees who work entirely in a no-withholding state

If your employee lives in Illinois but performs all of their services in a state (like Tennessee) that doesn't tax wages or require withholding, treat their pay as compensation paid in Illinois: withhold Illinois income tax on it and report it in the "State wages" box of the W-2, provided your business maintains an office or transacts business in Illinois.

Payroll and HR teams reconciling conflicting Department guidance

When Publication 130 and an older letter ruling disagree, this GIL confirms Publication 130 is the one to follow for this scenario. Don't rely on GILs that predate the current version of a Department publication without checking whether the publication has since been updated to reflect a different, more current position.

Employees claiming a credit for taxes paid to another state

Because these wages are treated as Illinois-source compensation, they would not be excluded as "non-Illinois" wages when computing the ratio for the credit on Schedule CR for taxes paid to another state -- though the ruling notes this only in passing, since in this example Tennessee imposes no income tax to begin with.

Common questions

Q: My Illinois-resident employee works full time in a state with no income tax, like Tennessee. Do I report their wages in Box 16 as Illinois wages? A: Yes. Because no other state withholds tax from those wages, Section 701(b) of the Illinois Income Tax Act deems them "compensation paid in Illinois," so they belong in the state wages box, assuming your business maintains an office or transacts business in Illinois.

Q: What if the older GIL, IT 12-0019-GIL, says to report zero instead? A: This ruling tells taxpayers to follow the current version of Publication 130, not the older GIL. The Department confirmed Publication 130 "accurately reflects the requirements of the [Illinois Income Tax Act]."

Q: Does this rule apply only to Tennessee?
A: The ruling addresses Tennessee specifically because it doesn't tax wage income, but the underlying rule in Section 701(b) applies more generally: any Illinois resident's compensation from an Illinois-connected employer that isn't subjected to withholding by another state is deemed compensation paid in Illinois.

Q: Does the employer's location matter?
A: Yes. Section 701(b) applies to payments by "a payor maintaining an office or transacting business within this State." The ruling's analysis assumes the employer meets that requirement.

Citations and references

Statutes, regulations, and cases:

  • 35 ILCS 5/301 (allocation of a resident's income to Illinois)
  • 35 ILCS 5/203 (definition of base income)
  • 35 ILCS 5/701(a) (employer withholding on compensation paid in Illinois)
  • 35 ILCS 5/701(b) (payments to residents deemed compensation paid in Illinois)
  • 35 ILCS 5/304(a)(2)(B) (cross-referenced definition of compensation paid in Illinois)
  • 35 ILCS 5/710 and 601(b)(1) (cross-referenced in Section 701(b))
  • Illinois Publication 130, Who is Required to Withhold Illinois Income Tax
  • General Information Letter IT 12-0019-GIL (superseded in effect by this GIL's endorsement of Publication 130)

Source

Original ruling text

IT-23-0009-GIL 06/06/2023 COMPENSATION
Addresses sourcing of employee compensation for resident who performs services in a state with no state withholding requirements. (This is a GIL). June 6, 2023 NAME/ADDRESS Re: Illinois income tax Dear NAME: This is in response to your letter dated July 15, 2020, in which you request additional information regarding Illinois income tax. The nature of your request and the information you have provided require that we respond with a General Information Letter, which is designed to provide general information, is not a statement of Department policy and is not binding on the Department. See 86 Ill. Adm. Code 1200.120(b) and (c), which may be found on the Department's web site at www.tax.illinois.gov. Your letter states as follows: I am seeking clarification of the Illinois W-2 wage reporting requirement for an Illinois resident working in another state that does not have income tax. I am seeking this clarification because the Illinois Department of Revenue has issued two different publications that directly contradict one another on this issue. To illustrate the tax situation in question, here is an example: An employee lives in Illinois but works full-time in Tennessee. Should we report the wages on the W-2 as Illinois wages, or should we report 0.00? Here are the two contradictory publications from the Illinois Department of Revenue: The current Illinois Pub.130 has the following relevant information: For Illinois purposes when completing Form W-2, Box 16, enter the amount of wages paid in Illinois or paid to an Illinois resident employed in a reciprocal state (Iowa, Kentucky, Michigan, or Wisconsin), under the rules in the section "When is compensation paid in Illinois?" even if you withheld other states' tax on some of those wages or withheld Illinois tax on a different amount. If none of the employee's wages were paid in Illinois or for an Illinois resident's employment in a non-reciprocal state, report zero in Box 16 even if you withheld Illinois income tax from those wages. Illinois residents who pay income tax to other states need this information

in order to correctly compute the credit allowed for those taxes. Make sure that the sum of the state wages in Box 16 are equal to Box 1. On page 4, the section, "When is compensation paid in Illinois?", includes: If the employee is an Illinois resident and
• neither of the rules above apply and
• no other state's taxes are withheld,
then compensation is considered paid in Illinois and is subject to Illinois income tax withholding. My understanding after reviewing these sections of Pub. 130 (and the credit formula for taxes paid to another state) is: for compensation paid to a resident of Illinois working in a state that does not require withholding, Illinois withholding is required and wages should be considered compensation paid in Illinois and reported as Illinois W-2 wages. When the employee calculates credit for other state taxes on the Schedule CR, the wages would be excluded from "non-Illinois" wages to determine the ratio for tax credit. However, here is the second Illinois Department of Revenue Publication: General Information Letter IT 12-0019-GIL. It directly contradicts Pub.

  1. The letter states 'if the resident employees ... are working 100% in
    Tennessee or whichever state imposes no withholding requirement, none of their wages should be reported in Form W-2, Box 16, because their wages are not "paid in this State," even though the wages would be subject to Illinois withholding'. As you can see, we clearly need clarification from the Department of Revenue on this issue. May we rely on Pub. 130 and report the Tennessee wages as paid in Illinois, or should we disregard the publication and rely on the old information letter, IT 12-0019-GIL? (emphasis in original). RULING Section 301 of the Illinois Income Tax Act (“IITA”, 35 ILCS 5/301) states that all items of income or deduction which were taken into account in the computation of base income for the taxable year by a resident shall be allocated to Illinois. In the case of individuals, Section 203 of the IITA, 35 ILCS 5/203, defines “base income” as “an amount equal to the taxpayer's adjusted gross income for 2

the taxable year as modified by certain statutory addition and subtraction modifications. Section 701 of the IITA, 35 ILCS 5/701, provides, in pertinent part, as follows: (a) In General. Every employer maintaining an office or transacting business within this State and required under the provisions of the Internal Revenue Code to withhold a tax on: (1) compensation paid in this State (as determined under Section 304(a)(2)(B)) to an individual; or


(b) Payment to Residents. Any payment (including compensation, but not including a payment from which withholding is required under Section 710 of this Act) to a resident by a payor maintaining an office or transacting business within this State (including any agency, officer, or employee of this State or of any political subdivision of this State) and on which withholding of tax is required under the provisions of the Internal Revenue Code shall be deemed to be compensation paid in this State by an employer to an employee for the purposes of Article 7 and Section 601(b)(1) to the extent such payment is included in the recipient's base income and not subjected to withholding by another state. Notwithstanding any other provision to the contrary, no amount shall be withheld from unemployment insurance benefit payments made to an individual pursuant to the Unemployment Insurance Act unless the individual has voluntarily elected the withholding pursuant to rules promulgated by the Director of Employment Security. As cited in your letter, the most recent version of the Department’s Publication 130: Who is Required to Withhold Illinois Income Tax, accurately reflects the requirements of the IITA and should be applied as written. In the example you provided, the taxpayer is an Illinois resident who works fulltime, performing services entirely within the state of Tennessee, which as of the date of this letter does not collect an income tax or tax normal wage income and therefore does not require withholding of any state income tax. In that situation, the taxpayer would fall under the requirements of Section 701(b) of the IITA, which are reflected in the guidance found on page 4 of Publication 130. The taxpayer is a resident of Illinois and none of their service is performed in Illinois. The taxpayer’s income is not subject to withholding in Tennessee or any other state. Accordingly, pursuant to Section 701(b), those wages are deemed “compensation paid in Illinois” upon which withholding is required pursuant to Section 701(a) of the IITA, assuming the party paying the wages maintains an office or transacts business within Illinois. If the wages are deemed compensation paid in Illinois, and are not allocated to any other state, then they should be recorded in the “State wages, tips, etc.” box 3

on the U.S. Form W-2 Wage and Tax Statement, which for Tax Years 2020 and 2021 is designated Box 16. As stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy that applies, interprets or prescribes the tax laws, and it is not binding on the Department. If you are not under audit and you wish to obtain a binding Private Letter Ruling regarding your factual situation, please submit all of the information set out in items 1 through 8 of Section 1200.110(b). If you have any further questions regarding this letter, you may contact me at (217) 7822844. Sincerely, Michael D. Mankowski Associate Counsel - Income Tax cc:

Daily File
Correspondence file:

4

What does the law say today, for your facts?

This ruling is from 2023. Ezel checks current Illinois tax law against your situation and cites the authority it relies on.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace