Back to Federal guidance

Late eligibility notice and FMLA enforcement

Summary A requester asked whether late notice of FMLA ineligibility made an employee eligible for protected leave despite not meeting the 1,250-hour test. WHD said it generally would not pursue a case resting only on the then-regulation’s automatic eligibility provision after court decisions questioned it. It noted that an employer’s misleading notice might still support a separate equitable claim in some circumstances.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA2002-5-A
Date issued
August 6, 2002
Status
Active
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

August 6, 2002 FMLA2002-5-A

Dear Name*,

Thank you for your letter of January 31, 2002 addressed to Kristine Iverson, the Assistant Secretary of Labor for Congressional and intergovernmental Affairs, on behalf of your constituent, Name*. Your letter has been forwarded to this office for a response.

Name is concerned that her former employer may have violated her rights under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA) by failing to notify her of her eligibility status in a timely manner and subsequently terminating her employment while she was on leave for the birth of her child. Name states she had not worked 1,250 hours for her employer in the 12 months prior to her leave.

As you know, the FMLA entitles eligible employees of covered employers to take up to 12 weeks of unpaid, job-protected leave each year with continued group health insurance coverage -for specified family and medical reasons. Employees are eligible for these FMLA protections only if they work for a covered employer, and: (1) have worked for their employer for at least 12 month, (2) have worked at least 1,250 hours during the 12 months immediately preceding the start of leave, and (3) work at a worksite where the employer employs at least 50 employees at the site or within 75 miles of the site.

Generally, where employees provide their employers with sufficient notice of the need for leave which may be protected, the FMLA Regulations at 29 CFR §825.110(d) provide that the determination of whether employees have met the eligibility tests as described above must be made as of the date leave commences. This section of the regulations sometimes referred to as the “deeming provisions," provides that an otherwise ineligible employee whose employer fails to advise him/her of eligibility status prior to the commencement of leave will be "deemed" eligible and the employer may not then deny the leave. However, several Circuit Courts of Appeals have issued decisions that construe the deeming provisions to be invalid and contrary to congressional intent. Further, the U.S. Supreme Court (in Ragsdale vs. Wolverine World Wide. Inc.) recently invalidated another section of the FMLA regulations which, although unrelated to the deeming provisions, similarly requires employers to notify employees and then imposes a set of consequences if the employers fail to do so. The Court concluded this section of the regulations (29 CFR §825.700(a)) improperly provided that if the employer fails to designate leave as FMLA leave, then the leave is not counted toward an employee's FMLA 12-week entitlement.

Based on the information provided, Name was not notified by her employer of her eligibility status until after her leave had commenced. Name asserts that she should have been "deemed" eligible because her employer failed to advise her of her eligibility status prior to the commencement of her leave. The department believes it is inappropriate, in most cases, to pursue compliance actions in instances where the employee is clearly ineligible and relies solely upon the "deeming" provisions as articulated in § 825.110(d) to assert the protections of the FMLA. The Supreme Court's decision in Ragsdale may leave open the possibility that cases may be pursued, based on the principle of equitable estoppel, where the employer's failure to properly advise the employee of FMLA eligibility/ineligibility is determined to have interfered with the employee's rights (per § 825.220), and the employee could have taken other action had he/she been properly notified.

From the information presented by your constituent it would appear inappropriate for the Department to pursue the complaint. If you have any additional questions, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Tammy D. McCutchen Administrator

Note: * The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace