Back to Federal guidance

FMLA employer coverage across corporate divisions

Summary A requester asked whether five divisions of a holding company counted as separate employers. WHD treated the corporation as one employer for FMLA coverage and said workers from any division within 75 miles count toward the worksite eligibility threshold.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-22
Date issued
December 9, 1993
Status
Active
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

December 9, 1993 FMLA-22

Dear Name*,

This is in response to your inquiry regarding certain provisions of the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). You inquire regarding the status of Name* as one employer or multiple, individual employers for purposes of coverage by FMLA.

Name is a holding company consisting of five different divisions, which are decentralized. The five divisions employ 4,500 employees located throughout the United States. The five divisions are: Name, Name, Name, Name, and Name. The only common management is the three top officers of the Company located in Name. Name owns all divisions and approves all financial goals.

Regulations 29 CFR Part 825.104(c) provides that, "normally the legal entity which employs the employee is the employer under FMLA. Applying this principle, a corporation is a single employer rather than its separate establishments or divisions." Consequently, Name is a single employer for purposes of coverage based upon the information you provided and the provision of the regulation. An employee would be eligible for FMLA leave if the employee is employed at a worksite which has 50 or more employees at or within 75 miles of the worksite. The 50 employee count would include employees of any of the divisions of Name.

Hopefully this has been responsive to your inquiry. Should you need further assistance please contact Name*, a member of my staff at (202) 219-8412.

Sincerely,

Maria Echaveste Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace