Back to Federal guidance

Paid leave and the FMLA 1,250-hour eligibility test

Summary A requester argued that paid leave should count toward the 1,250 hours needed for FMLA eligibility. WHD said the test counts hours worked under the referenced FLSA hours-worked principles; paid and unpaid leave do not count.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-18
Date issued
November 15, 1993
Status
Active
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

November 15, 1993 FMLA-18

Dear Name*,

This is in response to your letter requesting clarification of certain provisions of the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA ). You specifically question the provision in the regulations that requires the employee to work at least 1,250 hours during the 12-month period immediately preceding the date leave commences in order to be eligible for leave. You consider compensable hours (including time spent on some form of paid leave) to be the same as time actually worked.

In developing the FMLA, Congress specifically addressed the issue of the 1,250 hours work time in the legislative history to the statute. The Congress discussed this provision and relied upon the language contained in 29 CFR Part 785 as a basis for making this determination. 29 CFR Part 785 is a publication entitled "Hours Worked" and relates to The Fair Labor Standards Act (FLSA) (copy enclosed). This publication is also referenced in the FMLA regulations. The purpose of the definitions in Part 785 is to enable an employer to determine the number of hours worked by an employee (as opposed to non work time) for which the employer must meet the monetary requirements of FLSA. Part 785 does not include time spent on paid or unpaid leave as hours worked, consequently these hours are not counted in determining the 1,250 hour eligibility test for an employee under FMLA.

Hopefully this has been responsive to your inquiry. Should you need further assistance, please contact Name* of my staff at telephone (202) 219-8412.

Sincerely,

Maria Echaveste Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace