Back to Federal guidance

Light-duty work instead of FMLA leave

Summary An employer asked whether it could require an eligible employee with a serious health condition to accept a modified job instead of FMLA leave. WHD said the employee could take leave despite an offer of light duty. It distinguished a voluntary return to another role and a temporary transfer for planned intermittent treatment.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-17
Date issued
November 15, 1993
Status
Active
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

November 15, 1993 FMLA-17

Dear Name*,

This is in response to your request for an advisory opinion under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA) regarding mandatory "modified" or "light duty" job programs for temporarily disabled employees.

You ask if an employer can require a temporarily disabled "eligible employee," who seeks FMLA leave for a serious health condition that makes the employee unable to perform the employee's position, to accept an alternative position (with similar pay and benefits) that has been modified to eliminate the essential functions which the employee cannot perform. If so, you ask if the employer can deny the requested FMLA leave and require the employee's presence at work in the modified job.

The FMLA Regulations, 29 CFR Part 825, at § 825.702(d), provide that if FMLA entitles an employee to leave, an employer may not, in lieu of FMLA leave entitlement, require the employee to take a job with a reasonable accommodation. Thus, an employer could not require an employee to work in a restructured job instead of granting the employee's FMLA leave request in the example you posed in your inquiry.

FMLA does not prohibit an employer from accommodating an employee's request to be restored to a different shift, schedule, or position which better suits the employee's personal needs on return from leave [see § 825.215(e)(4)], but the employee cannot be induced by the employer to accept a different position against the employee's wishes.

As noted in your letter, § 825.204 of the regulations addresses temporary transfers to alternative positions with equivalent pay and benefits for employees who request intermittent leave or leave on a reduced leave schedule for planned medical treatment, including for a period of recovery from a serious health condition.

Sincerely,

Maria Echaveste Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace