Back to Federal guidance

Employer-provided lodging during FMLA leave

Summary A requester asked whether a resident manager could be required to leave employer-provided lodging while on FMLA leave. WHD said doing so would interfere with the eligible employee’s exercise of FMLA leave rights.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-15
Date issued
November 5, 1993
Status
Active
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

November 5, 1993 FMLA-15

Dear Name*,

This is in response to your request for a legal opinion under the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA) concerning lodgings furnished to resident manager employees who take FMLA leave.

You asked whether an employer (covered by FMLA) has an obligation to continue furnishing lodging to an "eligible employee" who resides on the employer's premises and who is unable to work because of a serious medical condition or some other circumstance which would qualify the employee for FMLA leave. Could the employer require the employee to vacate the premises during the term of the FMLA leave? We would construe an employer's attempt to require an FMLA-eligible employee to vacate the employer-provided lodging during the term of an FMLA leave period as an attempt to interfere with or restrain an employee's attempt to exercise rights under the FMLA to take leave for a qualifying reason under the law. This is a direct violation of § 105 of the Act and § 825.220 of the FMLA Regulations, 29 CFR Part 825.

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Name* at (202) 219-8412.

Sincerely,

Maria Echaveste Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace