Back to Federal guidance

Designation and notice of FMLA leave

Summary A requester asked whether an employer could designate maternity or sick leave as FMLA leave near the employee’s return. WHD said the then-current rules required timely notice and barred retroactive designation beyond the notice date. The PDF now says this letter is under review and may be superseded by a 2002 opinion.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-12
Date issued
November 2, 1993
Status
Unknown
The official PDF says this letter is under review in light of Ragsdale v. Wolverine World Wide, Inc. and other decisions, and may be superseded by FMLA2002-5-A. WHD does not state a final withdrawal or supersession in that notice.
Status last verified October 8, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The official PDF says this letter is under review in light of Ragsdale v. Wolverine World Wide, Inc. and other decisions, and may be superseded by FMLA2002-5-A. WHD does not state a final withdrawal or supersession in that notice. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

This letter is under review in light of issues raised by the U.S. Supreme Court in Ragsdale v. Wolverine World Wide, Inc. and other judicial decisions. It may be superceded by FMLA2002-5-A.

November 2, 1993 FMLA-12

Dear Name*,

This is in response to your inquiry regarding the responsibility of an employer to designate and notify an employee that leave taken by the employee is being charged against the employee's entitlement pursuant to the provisions of the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA).

Regulations 29 CFR Part 825.208 provide that an employer may designate paid leave taken by an employee as FMLA leave as soon as the employer has knowledge that the purpose of the leave is for an FMLA reason. This section further provides that the designation should be made before the leave is taken or before an extension of leave is granted, unless the employer does not have sufficient information as to the reason for the leave until after the leave commences. Under no circumstances may the leave be designated after the leave has been completed.

You provide two examples involving an employee who takes leave for maternity. Both leaves begin before the effective date of the FMLA (August 5, 1993). In the first example, the employer has a paid maternity leave policy and in the second the employee takes sick leave. In the second example the employee requests and receives approval for an extension of sick leave. In both examples you state that all notices required by § 825.301(c) have been given. In both examples, the employer does not designate the leave as FMLA leave until near the date the employee is to return to work. You ask if the employer may retroactively designate the leave as leave.

If the employer has given the notices required by § 825.301(c) as you stated in the examples it would not be necessary to deal with retroactive designation. This section of the FMLA regulations requires the employer to provide specific notifications to the employee which are peculiar to that employee who has given notice of the need to take FMLA leave. One of those notifications is whether the leave is FMLA leave.

Clearly, it is the intent of the regulations that the employee be notified as soon as possible after the employer has decided to designate leave as FMLA leave. This gives the employee needed information to plan how best to manage the family or medical event. In the two examples given, assuming the employer did not comply with the notice requirements of § 825.301, retroactive designation could not be made beyond the date the employer notified the employee of the designation. See §825.208(b) and (c).

Hopefully this has been responsive to your request. If you have further questions please contact J. Dean Speer of my staff at telephone (202) 219-8412.

Sincerely,

MARIA ECHAVESTE Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace