Back to Federal guidance

FMLA posting duty for a public agency with no eligible staff

Summary WHD considered a public agency with fewer than 50 employees and no employees eligible for FMLA leave. It said public agencies are covered employers regardless of size and must post the FMLA notice even when they have no eligible employees. The agency said the statute gave it no authority to waive that posting duty.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FMLA-62
Date issued
May 17, 1995
Status
Active
Status last verified October 12, 2026
Topics

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

May 17, 1995
FMLA-62

Dear Name*,

Thank you for your letter of April 30, 1995, addressed to Secretary Robert Reich, which encloses correspondence from Name* about the Family and Medical Leave Act of 1993 (FMLA). Your letter plus enclosures have been referred to the Wage and Hour Division of the U.S. Department of Labor for reply as this office has primary administration and enforcement responsibility under FMLA for all private, state and local government employees, and some Federal employees.

Name expresses concern about the general notice requirements under FMLA for covered employers who do not have any eligible employees. Specifically, Name cites a political subdivision, i.e., public agency, which employs less than 50 employees. Pursuant to Section 101 of FMLA, public agencies are covered employers regardless of the number of employees employed. Also under this section, FMLA excludes from employee eligibility, any employee who is employed at a worksite where less than 50 employees are employed by the employer within 75 miles.

Section 109 of FMLA requires all covered employers to post " ... and keep posted in conspicuous places on the premises of the employer where notices to employees and applicants for employment are customarily posted ..." a notice of the Act's provisions and information concerning procedures for filing complaints of violations. As the preamble to the final rule notes in the information provided by Name, "FMLA imposes a statutory obligation on all covered employers to post the notice to employees informing them of FMLA's provisions, regardless of whether the employer has any 'eligible' employees." This section also notes that there is no authorized exception that relieves covered employers from this notice requirement when they have no eligible employees. Consequently, the Department does not have, given the current language of the statute, the option to waive the posting requirement as suggested by the comments to the final rule and Name.

If I may be of further assistance, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Daniel F. Sweeney Deputy Assistant Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C. 552 (b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace