Back to Federal guidance

Compensatory time for part-time public employees

Summary A state university asked whether part-time employees could receive future time off instead of extra cash for hours above their assigned schedule but below 40 in a week. WHD said the FLSA allowed that in a non-overtime week if the employee's actual weekly pay still met minimum wage for every hour worked. The public-sector overtime comp-time rule itself did not apply to those below-40 hours.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FLSA2007-9
Date issued
May 14, 2007
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210
FLSA2007-9
May 14, 2007
Dear Name*:
This is in response to your request for an opinion regarding the use of compensatory time off as payment for non-overtime hours under the Fair Labor Standards Act (FLSA). It is our opinion that, in a non-overtime workweek, public agencies may compensate part-time employees with compensatory time off only if the employees’ regular rate of pay is no less than the federal minimum wage for all hours worked. You represent a state university that employs several part-time employees whose terms and conditions of employment are governed by the State Administrative Code. These part-time civil service employees are assigned a full-time equivalent (FTE) number of hours to work each week. For example, an employee with a .5 FTE would be expected to work 20 hours per week. The employees receive a fixed amount of compensation on a semi-monthly basis. If the part- time employees work more than their FTE in a workweek, the state code requires that they be paid an additional amount, which is typically paid at varying hourly rates depending upon the number of hours worked in that particular pay period. If a part-time employee works more than 40 hours a workweek, the employee is paid one and one half times the regular rate of pay for the hours worked beyond 40 or is given an equivalent amount of compensatory time off. If the employee is absent during the pay period and does not have sufficient vacation and/or sick leave to cover the absence, the absence is deducted from the employee’s compensation. You ask the following questions:

  1. Are the part-time employees considered to be paid on a salaried or hourly basis?
  2. Must the part-time employees be compensated in cash for hours worked in excess of
    their FTE, but less than 40 hours per week, or may they be compensated with an equivalent amount of time off to be used in the future?
  3. If they may be given compensatory time off instead of cash, may the university use
    this method of compensation if the net effect would be to reduce an employee’s regular rate of pay to below the FLSA minimum wage of $5.15 an hour? Your inquiry is limited to workweeks in which the employee works more than the designated FTE hours but less than 40 hours and, thus, our response is limited to situations in which overtime would not be required under the FLSA. In answer to your first question, employers must generally pay employees at least the minimum wage of $5.15 for every hour worked through 40 in a workweek. See 29 U.S.C. § 206(a). 1 Under the FLSA, whether an employee is paid on an hourly or salary basis is immaterial so long as the employee’s regular rate of pay is at least equal to the federal minimum wage for all hours worked in non-overtime weeks. See Field Operations Handbook § 30b02. To determine the hourly wage for an employee paid a fixed semi-monthly wage, the equivalent weekly wage is determined by multiplying the semi-monthly payment by 24 and then dividing by 52. The resulting weekly wage is then divided by the number of hours worked by the employee during the workweek, yielding the hourly regular rate of pay. As to your second question, FLSA § 7(o) authorizes the use of compensatory time off in lieu of cash overtime payments for employees of public agencies but does not apply to employees working less than 40 hours per week. See 29 C.F.R. §§ 553.20-.28; Wage and Hour Opinion Letter FLSA2004-10 In a non-overtime workweek, however, the FLSA does not preclude an employer from providing an employee of a public agency with compensatory time off for non- overtime hours previously worked so long as the employee’s regular rate of pay is at least the federal minimum wage for all hours worked. See Wage and Hour Opinion Letter FLSA2004- 10; see also 29 C.F.R. § 553.28. That is, the employee must receive at least $5.15 per hour in wages for each hour worked. In answer to your last question, in non-overtime workweeks, an employer fulfills the requirements of the FLSA if the employee’s regular rate of pay is at least $5.15 per hour. See 29 U.S.C. § 206(a). Therefore, part-time state university employees may be given compensatory time off in lieu of additional cash payments for hours worked in excess of their FTE, but less than 40 hours, as long as the employees’ regular rate of pay is at least the federal minimum wage for all hours worked. This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor. 1 Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter can be found at www.wagehour.dol.gov. We trust that this letter is responsive to your inquiry. Sincerely, Paul DeCamp Administrator
    * Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C.
    § 552(b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace