Back to Federal guidance

Overtime for municipal public safety dispatchers

Summary A city asked whether its labor agreement could pay nonexempt public safety dispatchers overtime only after 48 hours in a week. WHD said the dispatchers must receive overtime for all hours worked over 40 in the established workweek, whether or not the extra hours were authorized. The agreement cannot lower that FLSA minimum.
Document
Federal opinion letter
Agency
U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD)
Document number
FLSA2006-36
Date issued
September 28, 2006
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from U.S. Department of Labor, Wage and Hour Division (WHD). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

U.S. Department of Labor
Employment Standards Administration
Wage and Hour Division
Washington, D.C. 20210

FLSA2006-36

September 28, 2006

Dear Name*:

This is in response to your letter requesting an opinion concerning payment of overtime compensation under the Fair Labor Standards Act (FLSA) to civilian public safety dispatchers employed by your client (the City). It is our opinion that the public safety dispatchers are entitled to overtime for all hours worked in excess of 40 in a workweek.

You indicate that the dispatchers are represented by a union for collective bargaining purposes. The union and the City are parties to a collective bargaining agreement that establishes the dispatchers’ work schedules and sets forth when dispatchers are entitled to overtime pay. The agreement provides that dispatchers shall be paid overtime pay for “all hours authorized and worked in excess of 48 hours in any one week, or for all hours worked in 7 or more consecutive days.” You ask whether the City would violate the FLSA by complying with the agreement strictly and paying overtime only in excess of 48 hours in any one week, but not when the dispatchers work more than 40 but less than 49 hours in a week. You indicate that the dispatchers are non-exempt employees who do not meet the requirements for exemption under FLSA section 7(k) or 13(a)(1). 1

Under section 7(a) of the FLSA, overtime compensation is determined on a workweek basis. The regulations define a workweek as a “fixed and regularly recurring period” of 168 hours comprising 7 consecutive 24-hour periods. 29 C.F.R. § 778.105. A workweek may begin on any day of the week and any hour of the day established by the employer (or by parties where a collective bargaining agreement exists). In this case, you indicate that the workweek begins on Saturday and ends on Friday.

Under section 7(a), a non-exempt employee must receive overtime compensation for all hours worked in excess of 40 in the workweek at a rate of not less than one and one half times the employee’s regular rate of pay. Additionally, the FLSA establishes a minimum standard that may be exceeded but cannot be waived or reduced. Under certain conditions, public employees may receive compensatory time off pursuant to section 7(o) in lieu of cash overtime compensation as explained in 29 C.F.R. §§ 553.20-.28.

Based upon the information provided, we believe that the public safety dispatchers are entitled to overtime compensation under section 7(a) of the FLSA. Therefore, it is our opinion that the City would violate the FLSA by complying with the agreement strictly and paying dispatchers an overtime premium only when they work in excess of 48 hours in any workweek. All hours worked, whether authorized or not, in excess of 40 during a workweek are subject to the overtime requirements.

1
Unless otherwise noted, any statutes, regulations, opinion letters, or other interpretive material cited in this letter can be found at www.wagehour.dol.gov.

This opinion is based exclusively on the facts and circumstances described in your request and is given based on your representation, express or implied, that you have provided a full and fair description of all the facts and circumstances that would be pertinent to our consideration of the question presented. Existence of any other factual or historical background not contained in your letter might require a conclusion different from the one expressed herein. You have represented that this opinion is not sought by a party to pending private litigation concerning the issue addressed herein. You have also represented that this opinion is not sought in connection with an investigation or litigation between a client or firm and the Wage and Hour Division or the Department of Labor.

We trust that this letter is responsive to your inquiry.

Sincerely,

Paul DeCamp
Administrator

  • Note: The actual name(s) was removed to preserve privacy in accordance with 5 U.S.C.
    § 552(b)(7).

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace