Back to Federal guidance

COVID-19 healthcare recordkeeping enforcement stay

Summary OSHA told inspectors in February 2025 not to cite healthcare employers for specified COVID-19 log and reporting requirements under 29 CFR 1910.502 while continuing to enforce Part 1904. OSHA later replaced and archived this memorandum with its March 31, 2026 policy, which also addresses Part 1904.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2025-02-05
Date issued
February 5, 2025
Status
Superseded
OSHA’s March 31, 2026 memorandum says it replaces this February 5, 2025 memorandum, which OSHA archived; the newer policy also addresses Part 1904 COVID-19 recording and reporting.
Status last verified October 8, 2026

Is this still the rule?

This document has been superseded. Ezel checks what federal law requires today, under current federal labor law, and answers your situation with citations.

This document has been superseded
OSHA’s March 31, 2026 memorandum says it replaces this February 5, 2025 memorandum, which OSHA archived; the newer policy also addresses Part 1904 COVID-19 recording and reporting. It no longer reflects the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 5, 2025

MEMORANDUM FOR:

REGIONAL ADMINISTRATORS

STATE PLAN DESIGNEES

THROUGH:

SCOTT C. KETCHAM

Deputy Assistant Secretary

FROM:

ERIN P. GILMORE, Acting Director

Directorate of Enforcement Programs

SUBJECT:

Enforcement Stay of the COVID-19 Recordkeeping and Reporting Requirements under 29 CFR 1910.502

On June 21, 2021, OSHA adopted a Healthcare Emergency Temporary standard (Healthcare ETS) protecting workers from COVID-19 in settings where healthcare or healthcare services are provided. 86 FR 32376. The standard was codified at 29 CFR 1910.502, 1910.504-.505, and 1910.509. On December 27, 2021, OSHA withdrew the non-recordkeeping and reporting portions of the Healthcare ETS. See Statement on the Status of the OSHA COVID-19 Healthcare ETS. At that time, however, OSHA also announced that the recordkeeping and reporting requirements, which were adopted under a separate provision of the OSH Act, would remain in effect. See Statement on the Status of the OSHA COVID-19 Healthcare ETS; 86 FR 32559.

This memorandum is to inform you that, effective immediately and until further notice, OSHA will not enforce those COVID-19 recordkeeping and reporting requirements.  Therefore, OSHA will not cite employers for violations of the requirement to establish, maintain, and provide copies of a COVID-19 log under 29 CFR § 1910.502(q)(2)(ii) and (q)(3)(ii)-(iv) or to report COVID-19 fatalities and hospitalizations under 29 CFR 1910.502(r).  Additionally, the OSHA Direction, DIR 2021-02 (CPL 02), Inspection Procedures for the COVID-19 Emergency Temporary Standard, which expired June 28, 2022, will be archived on the public website.

OSHA will continue to enforce applicable recordkeeping and reporting requirements under 29 CFR part 1904.

Please contact the Directorate of Enforcement Programs with any questions.

What does federal law require today?

This guidance has been superseded. Ezel checks current federal labor law as it stands now and answers your situation with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace