Back to Federal guidance

Combining hazard, transport and California warning labels

Summary A label preparer asked whether one shipping label can combine OSHA hazard-communication elements, DOT pictograms and a California Proposition 65 warning. OSHA said it allows both pictograms for the same hazard and permits supplemental California warnings if they do not contradict or obscure required OSHA information. The letter addresses OSHA requirements only; DOT and California decide their own label rules.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2021-10-04
Date issued
October 4, 2021
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 4, 2021

Mr. Kirk Nelson

Systems Administrator II, Authoring Services

MSDSonline – A VelocityEHS Solution

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Nelson:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA) Directorate of Enforcement Programs, regarding label requirements when shipping containers under OSHA’s Hazard Communication standard (HCS), 29 CFR § 1910.1200. This letter constitutes OSHA’s interpretation only of the requirements herein and may not be applicable to any situation not delineated within your original injury. Your questions are summarized below, followed by our responses.

Background: You question whether it is allowable to create a single hazardous material shipping label that comprises required labeling elements of OSHA’s HCS, the U.S. Department of Transportation (DOT), and the State of California’s Proposition 65 (CA Prop 65).

NOTE: The responses provided to your questions pertain only to OSHA’s HCS. Label requirements pertaining to DOT and CA Prop 65 should be addressed to those authorities.

Question 1: Is it acceptable to combine DOT shipping label requirements with HCS shipping label requirements (29 CFR § 1910.1200(f)(1) and Appendix C) on a single label?

Response: OSHA’s HCS requires each immediate container of a hazardous chemical leaving the workplace be labeled, tagged, or marked with information specified in 29 CFR § 1910.1200(f)(l)(i)-(vi). When a hazardous chemical’s immediate container is also the shipping container it must be labeled in accordance with the HCS paragraph (f)(1) label requirements, aside from any DOT required elements. For example, when shipping chemical drums, totes, tanks, or other containers that serve as a chemical’s immediate container, both an HCS label and DOT pictogram are required.

While Appendix C to § 1910.1200, Allocation of Label Elements, section C.2.3.3, states that the corresponding HCS pictogram shall not appear, the DOT does not view the HCS pictogram as a conflict and for some international trade both pictograms may need to be present on the label. OSHA has proposed to update Appendix C, section C.2.3.3, to reflect this. See 86 Fed. Reg. 9576, 9698-99 (Feb. 16, 2021). In the meantime, the agency will allow both DOT and HCS pictograms for the same hazard on a label. See OSHA Brief: Hazard Communication Standards: labels and pictograms for additional information. This Brief can be found at: www.osha.gov/Publications/OSHA3636.pdf.

Question 2: Is it acceptable to include the CA Prop 65 statement on a shipping label or would this contradict or cast doubt on the required HCS information?

Response: OSHA views the inclusion of the CA Prop 65 statement as supplemental information to the HCS label. The HCS does not prohibit a manufacturer from adding supplemental information to a label, as long as it does not contradict or cast doubt on the validity of the information required by the HCS. See section C.3.1 of Appendix C. Supplemental information need not be physically separated from the required information on the label; however, section C.3.2 provides that the placement of supplemental information must not impede identification of information required by the HCS. How a manufacturer designs the layout of the label is up to the preparer, as long as all the required HCS information is presented together. See 29 CFR § 1910.1200(f)(3); see also OSHA Letter to Ms. Erin McVeigh.

Thank you for your interest in occupational safety and health. I hope you find this information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and regulations. Letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To ensure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA’s website at www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Kimberly Stille, Acting Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace