Back to Federal guidance

HAZWOPER coverage of blood and trauma cleanup

Summary A remediation industry group asked whether HAZWOPER applies to cleanup of blood and other potentially infectious material in homes and businesses. OSHA clarified that ordinary cleanup after an emergency has ended generally falls under other applicable standards, including the bloodborne-pathogens rule. Emergency response or covered post-emergency cleanup can require HAZWOPER training.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2020-12-15
Date issued
December 15, 2020
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 15, 2020

Mr. Kent Berg, CEOP, ACBTI

Administrator

National Institute of Decontamination Specialists

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Berg:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs. You requested clarification on a previous letter of interpretation of September 6, 2019, to another company regarding the applicability of the Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR § 1910.1030, and the Hazardous Waste Operations and Emergency Reponse (HAZWOPER) standard, 29 CFR § 1910.120, to cleanup operations of blood and other potentially infectious materials (OPIM) in homes and businesses, particularly crime and trauma scene cleanup.1 This letter constitues OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your oroginal correspondence. Your question is paraphrased below, followed by OSHA's response.

Question: What is the applicability of the HAZWOPER standard to employees engaged in the cleanup of blood and OPIM in homes and businesses?

Response: As explained in the September 6, 2019, letter, to which you refer in your inquiry,

Where a biohazard remediation company does not perform emergency response and post-emergency response clean-up operations covered by OSHA's HAZWOPER standard, but provides clean-up services to homeowners, business owners, or other entities when neither the site owner nor a government authority has declared an emergency, or when all emergency and post-emergency response workers have cleared the site of a declared emergency, then the remediation employer would need to comply with only those OSHA standards that apply to its operations, such as those mentioned the previous paragraph [emphasis added].2

To further clarify, the September 6, 2019, letter provides a response to a specific employer who indicated that their employees may engage in cleanup operations of transportation and industrial accidents where there is an uncontrolled release of infectious material. The letter also states that, "...biohazard remediation workers who respond to a declared emergency [emphasis added] for the release of a hazardous substance at a particular site must be trained in accordance with the HAZWOPER standard at 29 CFR § 1910.120(q)(6). Additionally, workers who perform post-emergency response clean-up after the emergency is declared over must be trained in accordance with the HAZWOPER standard at 29 CFR § 1910.120(q)(11)." Furthermore, clean-up workers/contractors arriving at some point after the post-emergency workers have left the site, to perform additional clean-up or deep cleaning, repairs, and/or demolition of property, which may still involve exposure to blood and other hazards, do not fall under the HAZWOPER standard. OSHA provides guidance to assist employers in determining emergency response activities that are covered by the HAZWOPER standard here: www.osha.gov/emergency-preparedness/hazardous-waste-operations/background.

Situations requiring compliance with both the Bloodborne Pathogens and HAZWOPER standards are further explained in the Bloodborne Pathogens standard's preamble, which states as follows:

The Hazardous Waste Operations and Emergency Response (HAZWOPER) Standard (29 CFR § 1910.120) covers three groups of employees: workers at uncontrolled hazardous waste remediation sites; workers at Resource Conservation Recovery Act (RCRA) permitted hazardous waste treatment, storage, and disposal facilities; and those workers expected to respond to emergencies caused by the uncontrolled release of hazardous substances.

The definition of hazardous substance includes any biological agent or infectious material which may cause disease or death. There are three potential scenarios where the bloodborne and hazardous waste operations and emergency response standard may interface. These scenarios include: workers involved in cleanup operations at hazardous waste sites involving regulated waste; workers at RCRA permitted incinerators that burn infectious waste; and workers responding to an emergency caused by the uncontrolled release of regulated waste (e.g., transportation accident).

Employers of employees engaged in these three activities must comply with the requirments in 29 CFR § 1910.120 as well as the Bloodborne Pathogens standard. If there is a conflict or overlap, the provision that is more protective of employee health and safety applies.3

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope this provides the clarification you were seeking and apologize for any confusion the earlier document may have caused. As this letter demonstrates, OSHA's re-examination of an issue may result in the clarification or correction of previously stated enforcement guidance. OSHA requirements are set by statue, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter consitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have additional questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 692-2190.

Sincerely,

Patrick J. Kapust, Acting Director

Directorate of Enforcement Programs

1 See OSHA letter to Scott Vogel, September 6, 2019, available at: www.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/2019-09-06-1. [Back to Text]

2 These include, but are not limited to, 29 CFR § 1910.132, Personal Protective Equipment, 29 CFR § 1910.1200, Hazard Communication; 29 CFR § 1910.134, Respiratory Protection; and 29 CFR § 1910.1030, Bloodborne Pathogens. [Back to Text]

3 56 Federal Register at 64004 (Dec. 6, 1991). [Back to Text]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace