Back to Federal guidance

When a forklift remains in the operator’s view

Summary A requester asked whether a powered industrial truck remains in the operator’s view when the operator briefly looks away or turns to pick up an item. OSHA said a momentary glance away normally does not remove the truck from view if no obstruction blocks it. The letter interprets the unattended-truck rule for that limited situation.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2018-09-11
Date issued
September 11, 2018
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

September 11, 2018

Mr. Cameron C. Orr

Alpine Engineering & Design, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Orr:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding 29 CFR 1910.178(m)(5)(ii). Your letter requests clarification of the meaning of “in his view” as used in the definition of an unattended powered industrial truck.

Question: Under 29 CFR 1910.178(m)(5), is a powered industrial truck in view of an operator when the operator is not looking at the vehicle for short periods of time, for example, because he has briefly turned his back on the vehicle or has looked away from the vehicle to perform a momentary operation, such as grabbing something to load onto a pallet?

Response: The standard does not define the term “in his view.” In light of the purpose of the standard, a vehicle would normally remain in view of an operator during momentary or brief periods of time that an operator may glance away from the vehicle, provided that there are no other obstructions to the view.

We note that your business is based in Utah. Utah is one of 28 states that operate their own OSHA-approved occupational safety and health plan, and their general standards related to powered industrial trucks are the same as those of the federal OSHA. However, Utah may interpret its standards more stringently than Federal OSHA interprets these standards. Therefore, we recommend that you also contact that agency at the following address:

Utah Labor Commission

Utah Occupational Safety and Health

160 East 300 South

P.O. Box 146650

Salt Lake City, Utah 84114-6650

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA’s website at http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Enforcement Programs at (202) 693-2100.

Sincerely,

Amanda Edens, Acting Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace