Back to Federal guidance

Asbestos glovebag labeling during disposal

Summary A manufacturer asked whether asbestos-removal glovebags themselves must carry disposal labels. OSHA said a glovebag or detachable debris chamber used as the disposal container must be labeled. If it is immediately placed inside a sealed, labeled impermeable outer bag or container, a separate glovebag label is unnecessary.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2018-03-19
Date issued
March 19, 2018
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 19, 2018

Mr. Ben Greene

ILC Dover / Grayling

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Greene:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA) Directorate of Enforcement Programs. In your letter, you mention that your company manufactures glovebags used for asbestos removal. You are seeking clarification on the labeling and waste disposal requirements for glovebags in OSHA’s asbestos standard for construction, 29 CFR 1926.1101. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence. Your paraphrased question and our response are below.

Background: OSHA’s construction asbestos standard defines a glovebag at 29 CFR 1926.1101(b) as a “not more than a 60 x 60 inch impervious plastic bag-like enclosure affixed around an asbestos-containing material, with glove-like appendages through which material and tools may be handled.” Your question relates to the following requirements in this standard:

29 CFR 1926.1101(k)(8)(i) Labels shall be affixed to all products containing asbestos and to all containers containing such products, including waste containers. Where feasible, installed asbestos products shall contain a visible label.

29 CFR 1926.1101(l)(2)Waste Disposal. Asbestos waste, scrap, debris, bags, containers, equipment, and contaminated clothing consigned for disposal shall be collected and disposed of in sealed, labeled, impermeable bags or other closed, labeled, impermeable containers except in roofing operations where the procedures specified in paragraph (g)(8)(ii) of this section apply.

Question: Does OSHA require glovebags to be labeled under 29 CFR 1926.1101(k)(8)(i)?

Response: If either a glovebag or a detachable debris chamber of a glovebag is used for disposal of asbestos waste, it must be labeled in accordance with 29 CFR 1926.1101(k)(8). When a used glovebag or debris chamber is immediately placed into a separate, pre-labeled waste disposal bag or impermeable container (e.g., a drum), the glovebag need not be labeled. OSHA’s construction asbestos standard does not have a specific requirement that glovebags be labeled, provided that used glovebags are collected and disposed of in sealed, labeled, impermeable bags or other closed, labeled, impermeable containers as required by 29 CFR 1926.1101(l)(2).

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA’s website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace