Using newer GHS hazard statements under OSHA labels
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
November 29, 2017
Mr. Joe McCarthy
Dell Tech Laboratories
[Recipient address omitted]
Dear Mr. McCarthy:
Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration’s (OSHA) Directorate of Enforcement Programs regarding differences between OSHA’s Hazard Communication Standard (HCS), 29 CFR 1910.1200, and the Globally Harmonized System (GHS) Revision 5. This letter constitutes OSHA’s interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any situation not delineated within your original correspondence. Your question has been paraphrased below, followed by our reply.
Background: You provided a tabulated summary comparing the hazard and precautionary statements in HCS 2012 and GHS Revision 5. You also referenced the OSHA compliance directive CPL 02-02-079, Inspection Procedures for the Hazard Communication Standard (HCS 2012), July 9, 2015, which states, “HCS 2012 is based on GHS Revision 3 (2009). Some manufacturers, importers, distributors, or employers may want to comply with more recent or future versions of GHS issued by the UN, such as Revision 4. However, using Rev 4 or a more recent version may result in non-compliance with HCS 2012 if it contradicts or cast doubt on OSHA required information.”
Question: Are the hazard and precautionary statements found in GHS Revision 5 acceptable under OSHA HCS 2012?
Reply: It is the responsibility of the chemical manufacturer or importer to review available information to properly classify and then determine the appropriate hazard and precautionary statements that must be added to a label or safety data sheet. See 29 CFR 1910.1200(b)(1). OSHA would make a compliance determination on a case-by-case basis during an inspection, therefore we cannot provide a blanket response to the general question you have asked. As stated in OSHA’s compliance directive, manufacturers may follow the most recent version of the GHS as long as the hazard information does not cast doubt on HCS 2012 required information. As OSHA explained in the directive, classification or hazard categories may be different in a more recent version of GHS than in HCS 2012. For example, GHS Revision 4 changed flammable aerosols to aerosols and introduced a new hazard category for aerosols (Category 3 (nonflammable)). In those cases, it is not permissible to use the hazard and precautionary statements from the more recent revision to the GHS because it would contradict or cast doubt on required information.
However, it is acceptable to use the hazard and precautionary statements from a more recent revision of the GHS when the difference is minor. OSHA considers the below examples of minor changes that do not contradict or cast doubt on the required information:
Classification
Precautionary Statements for Prevention
Comparison
HCS 2012
GHS Rev. 5
Flammable Gas 1
Keep away from heat/ sparks/ open flames/ hot surfaces. – No Smoking.
Keep away from heat, hot surfaces, sparks, open flames or other ignition sources. No Smoking.
GHS Rev. 5 includes “or other ignition sources”
Flammable Liquids 4
Keep away from flames and hot surfaces. –No smoking.
Keep away from heat, hot surfaces, sparks, open flames or other ignition sources. No Smoking.
GHS Rev. 5 includes “heat, sparks, or other ignition sources”
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA’s requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To ensure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA’s website at http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.
Sincerely,
Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace