Arc-rated face shields for covered overhead lines
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
October 2, 2015
Mr. Steve Balius, CUSP, CLCP
Manager of Safety and Risk Management
SECO Energy
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Balius:
Thank you for your March 24, 2015 correspondence to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Directorate of Enforcement Programs. You requested an interpretation of the requirements for arc-rated protection in 29 CFR 1910.269(l)(8)(v). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed herein, and may not be applicable to any situation not delineated in your original correspondence.
Question: An employee works on a multi-phase overhead system in open air. All lines, except the line to be worked on, are covered with insulating cover. The employer has estimated that in the event of an arc, the employee would be exposed to incident heat energy of 7.7 cal/cm2. Does the employee need to wear an arc-rated faceshield?
Response: Paragraph (l)(8)(ii) of 29 CFR 1910.269 provides that for each employee exposed to hazards from electric arcs, the employer must make a reasonable estimate of the incident heat energy to which the employee would be exposed. And 29 CFR 1910.269(l)(8)(v) requires the employer to ensure that each employee exposed to hazards from electric arcs wears protective clothing and other protective equipment with an arc rating greater than or equal to the employer’s heat energy estimate whenever that estimate exceeds 2.0 cal/cm2. Generally the protective equipment must cover the employee’s entire body. However, under 29 CFR 1910.269(l)(8)(v)(C), arc-rated protection is not necessary for the employee’s head when the employee is wearing head protection meeting 29 CFR 1910.135 and the estimated incident energy is less than 9 cal/cm2 for exposures involving single-phase arcs in open air or 5 cal/cm2 for other exposures.
The exposures in your scenario, in which the lines not being worked on are covered with insulating cover, involve single-phase arcs in open air. Thus, assuming 7.7 cal/cm2 is a reasonable estimate of the employee’s incident heat energy exposure (see 29 CFR 1910.269, Appendix E, Section III.A (Estimating Available Heat Energy)), the use of an arc-rated faceshield is not required if the employee is wearing head protection meeting 29 CFR 1910.135.[1]
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA’s interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA’s website at https://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Directorate of Enforcement Programs at (202) 693-2100.
Sincerely,
Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs
[1] Although you inquired only about OSHA”s general industry standard for electric power generation, transmission, and distribution (29 CFR 1910.269), the guidance provided in this letter also applies to 29 CFR 1926.960(g) in OSHA’s construction standards for electric power transmission and distribution (29 CFR Part 1926, Subpart V).
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace