Back to Federal guidance

Empty red pictogram frames on chemical labels

Summary A chemical company asked whether unused preprinted red pictogram frames could say “Intentionally Blank” or be crossed out. OSHA said no; a red diamond without a hazard symbol is not an allowed pictogram, and words or an X inside it do not cure the problem. The unused frame must be fully covered or otherwise removed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2014-12-23-0
Date issued
December 23, 2014
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 23, 2014

Ms. Elena Frenkel

Senior Regulatory Officer

PHARMCO-AAPER

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Frenkel,

Thank you for your letter dated September 5, 2014, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was referred to OSHA's Directorate of Enforcement Programs for a response. You specifically requested an interpretation of OSHA's Hazard Communication standard (HCS 2012), 29 CFR 1910.1200, regarding acceptable use of pre-printed empty red frames on labels. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to issues not delineated within your original correspondence. Your paraphrased question and our response are below.

Scenario: Your company has designed and purchased label stock that includes four pre-printed, empty red frames to accommodate the required GHS pictograms. For products where only a portion of the empty red frames are filled with pictograms, the unused frames on the label are currently being completely covered (blacked-out) with large black diamonds, as suggested in OSHA's December 20, 2012, letter of interpretation to Mr. Gary Valasek. However, you ask to use an alternate method.

Question: Is it acceptable to print "Intentionally Blank," "No GHS Pictogram," or other similarly phrased text in black lettering inside of an empty red frame to indicate that no additional hazards are associated with a chemical?

Response: No. The HCS does not allow the use of blank red frames on labels. OSHA also does not permit words, the letter "X," or other means to indicate that the red frame has been intentionally left blank. In 29 CFR 1910.1200, Appendix C, Allocation of Label Elements (Mandatory), C.2.3.1 states, "A square red frame set at a point without a hazard symbol is not a pictogram and is not permitted on the label." As OSHA explained in the preamble to the final rule, blank red frames that are marked to indicate that they have been intentionally left blank contribute to clutter on the label and distract from the primary message. 77 Fed. Reg. 17574, 17700 (Mar. 26, 2012).

The blacked-out option that your company is currently using is compliant with the requirements of the HCS 2012. Please be advised that if a blank red frame is not fully covered and filled in, the label would not be in compliance.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov.

If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace