Back to Federal guidance

Safety data sheets for concentrates and multi-component kits

Summary A distributor asked about safety sheets for concentrates diluted by customers and for kits with separate chemical compartments. OSHA said the supplied concentrate needs a sheet reflecting its shipped form, and each distinct hazardous component needs its own sheet. If intended mixing creates a new hazard, the maker must disclose relevant reaction-product hazards and safe handling information.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2014-12-23
Date issued
December 23, 2014
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 23, 2014

Mr. Robb Boros

Patterson Logistics Services, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Boros:

Thank you for your January 17, 2014, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), Directorate of Enforcement Programs. Your letter requested clarification on safety data sheets (SDSs) under the revised Hazard Communication standard (HCS 2012), 29 CFR 1910.1200. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. Your paraphrased questions and our responses are below.

Question 1: If the end user company adds water to a concentrate solution prior to use, must the SDS for that product reflect the concentrate form of the chemical? If a company sells both concentrate and ready-to-use products, would each product require a unique SDS or would a single SDS suffice?

Response: Manufacturers or importers are required to obtain or develop a safety data sheet for each hazardous chemical that they produce. See 1910.1200(g)(1). The SDS must reflect the concentrate form of the chemical since the end user is the one that adds the water. Additionally, if the manufacturer should reasonably know that a chemical is going to be used in a particular way (e.g., if the chemical is going to be mixed with water by the downstream user), and if that use creates a new hazard, the manufacturer must disclose the hazards of reaction product in Section 10(c) of the SDS. See 1910.1200(g)(2)(x).

If the concentrate chemical contains different ingredients than the ready-to-use chemical, unique SDSs must be developed for each chemical. Single SDSs are permitted only when mixtures have similar hazards and contents (i.e. the chemical ingredients are essentially the same, but the specific composition varies from mixture to mixture or batch to batch). See 1910.1200, Appendix D.

Question 2: If several hazardous chemicals are packaged in such a manner where each is in a separate inner container (e.g. epoxy syringe) or in a distinct compartment of a single container (e.g. amalgam capsule containing mercury and alloy powder), is an SDS required for each different hazardous chemical?

Response: Yes, a separate SDS is required for each distinct hazardous chemical. Paragraph 1910.1200(g)(1) requires chemical manufacturers or importers to develop an SDS for each hazardous chemical they produce or import. Therefore, an SDS is required for each of the chemicals in the epoxy syringe and each of the chemicals in the amalgam capsule. When a manufacturer or importer intends a chemical to be used with another chemical (e.g., that two chemicals in an epoxy syringe or an amalgam capsule will be mixed together), and that use creates a new hazard, the manufacturer must also disclose the hazards of reaction products in Section 10(c) (Stability and reactivity) of the SDS. OSHA would require information on the safe handling and use of the reaction product in other sections of the SDS, if different than the individual components, such as 4 (First-aid measures), 5 (fire-fighting measures), 6 (accidental release measures), 7 (handling and storage), and 8 (exposure controls/personal protection). See 1910.1200(g)(2). In the examples you provided, if there are new hazards created by the reaction of the chemicals in a syringe or amalgam capsule, this information must be included on the SDSs for each hazardous chemical.

As you may be aware, the State of Iowa is one of 25 states plus Puerto Rico and the Virgin Islands that operates its own occupational safety and health program under a plan approved and monitored by federal OSHA. Employers in the State of Iowa must comply with state occupational safety and health requirements. As a condition of plan approval, state plans are required to adopt and enforce occupational safety and health standards that are at least as effective as those promulgated by federal OSHA. State interpretations of its standards must also be as least as effective as federal OSHA interpretations. If you would like further information regarding Iowa¿s occupational safety and health requirements, you may contact Iowa at the following address:

Iowa Division of Labor Services

1000 East Grand Avenue

Des Moines, Iowa 50319-02209

Telephone: (515) 242-5870; Fax: (515) 281-7995

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov.

If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace