Back to Federal guidance

Kinesiology tape as medical treatment for injury records

Summary A requester asked whether applying kinesiology tape counts as medical treatment under OSHA’s injury-recordkeeping rule. OSHA said yes: it is akin to physical therapy and exceeds the listed first-aid treatments. Employers assessing a work-related case should treat that intervention as medical treatment for the recording criterion.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2014-12-12
Date issued
December 12, 2014
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 12, 2014

Linda Ballas & Associates

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Ballas:

Thank you for your recent letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding the recordkeeping requirements contained in 29 CFR Part 1904 - Recording and Reporting Occupational Injuries and Illnesses. You ask if kinesiology tape is considered medical treatment for OSHA recordkeeping purposes.

We consulted with physicians in OSHA's Office of Occupational Medicine and they inform us that kinesiology taping is designed to relieve pain through physical and neurological mechanisms. The lifting action of the tape purportedly relieves pressure on pain receptors directly under the skin, allowing for relief from acute injuries. The use of kinesiology tape is akin to physical therapy and is considered medical treatment beyond first aid for OSHA recordkeeping purposes. (See section 1904.7(b)(5)(ii)(M)).

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in responses to new information. To keep appraised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov.

Sincerely,

Francis Yebesi, Acting Director

Directorate of Evaluation and Analysis

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace