Back to Federal guidance

Replacing material safety data sheets

Summary An employer asked when older material safety data sheets had to be replaced with the newer format. OSHA said employers must keep and provide the most recent sheet they receive for each hazardous chemical, but would not be cited simply for retaining an old sheet when no replacement had arrived. The letter also states the supplier transition deadline that applied in 2015.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2014-06-13
Date issued
June 13, 2014
Status
Unknown
The 2015 supplier transition deadline has passed, and OSHA amended 29 CFR 1910.1200 in 2024 and 2026; OSHA has not confirmed whether this 2012-rule interpretation remains unchanged.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The 2015 supplier transition deadline has passed, and OSHA amended 29 CFR 1910.1200 in 2024 and 2026; OSHA has not confirmed whether this 2012-rule interpretation remains unchanged. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

Jun 13, 2014

Mr. Ross Olsby

M3V Data Management

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Olsby:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs. You requested guidance on replacing material safety data sheets (MSDSs) with newer safety data sheets (SDSs) under OSHA's revised Hazard Communication Standard, 29 CFR 1910.1200 (HCS 2012). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. Your questions have been paraphrased, followed by our response.

Question: When is an employer required to replace their MSDS collection with revised SDSs in order to be in compliance with HCS 2012? Would OSHA take enforcement action against employers who only have an MSDS available to employees?

Response: OSHA's final rule modifying the Hazard Communication Standard (HCS) was issued on March 26, 2012, and it became effective on May 25, 2012 [77 FR 17574-17896]. Under 1910.1200(j)(2), manufacturers, importers, and distributors must be providing SDSs (instead of MSDSs) for all shipments of hazardous chemicals to employers and downstream customers by June 1, 2015. SDSs may be provided before this date; however, for any shipment of chemicals after June 1, 2015, an SDS in the required 16-section format must be provided.

All employers, per 1910.1200(g)(1) and 1910.1200(g)(8), must have, maintain, and make available to employees the most recent MSDS or SDS received from a chemical manufacturer, importer, or distributor for each hazardous chemical in the workplace. If the employer is not maintaining the most current MSDS or SDS received, then enforcement action may occur. However, OSHA would not issue citations for maintenance of MSDSs when SDSs have not been received. As OSHA explained in the January 31, 2013, letter to Mr. Joel Gregier employers may, but are not required to, contact manufacturers or distributers of products they have previously ordered to request new SDSs, and under 1910.1200(g)(6)(vi), the SDSs must be provided.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2100.

Sincerely

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace