Back to Federal guidance

Lifting compressed-gas cylinders with a sling

Summary A manufacturer asked whether its nylon gas-cylinder carrier could lift compressed-gas cylinders vertically by crane. OSHA said the described device fits its definition of a sling, and the cylinder-transport rule prohibits slings for that purpose. An employer using that device as described would violate the cited rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2014-06-04
Date issued
June 4, 2014
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 4, 2014

Mr. Michael J. Gelskey

Lift-It Manufacturing Company, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Gelskey:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). Your letter has been referred to DEP's Office of General Industry and Agricultural Enforcement (OGIAE) for an answer to your question regarding vertically lifting compressed gas cylinders using a Gas Cylinder Cradle that is manufactured by your company. This constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Your question is whether using the "Lift-It CG 10A, 20A, 30A, Gas Cylinder Cradle" that is manufactured using a leather lined nylon pocket (http://www.lift-it.com) constitutes a violation of 29 CFR 1910.253(b)(5)(ii)(A). This standard states that "when transporting cylinders by a crane or derrick, a cradle, boat, or suitable platform shall be used. Slings or electric magnets shall not be used for this purpose."

In accordance with 29 CFR 1910.184, the definition of a sling is "an assembly which connects the load to the material handling equipment." After conducting a search of your website, your company indicates the Gas Cylinder Cradle as a type of sling. Moreover, the picture of your Gas Cylinder Cradle system fits OSHA's definition of a sling. Therefore, if an employer were to use your Gas Cylinder Cradle to lift compressed-gas cylinders, OSHA would consider this to be a violation of 29 CFR 1910.253(b)(5)(ii)(A).

Lastly, twenty-seven states, including California, operate their own occupational safety and health programs approved by OSHA. States enforce similar standards that may have different or additional requirements. A list of state plans is available at https://www.osha.gov/dcsp/osp/index.html.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry and Agricultural Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely

Thomas Galassi,

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace