Service contractor and unsafe customer forklifts
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
April 4, 2013
Mr. Jim Wedoff
Equipment Depot
[Recipient address omitted]
Dear Mr. Wedoff:
Thank you for your August 07, 2012 email to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). This is in further response to the conversation we had regarding your question on taking out of service customer owned equipment. This constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.
The scenario you present involves forklift service provided by your company. Specifically, you would like to know your responsibilities with respect to OSHA compliance when "marking or labeling out" customer-owned forklifts that have safety related issues. You indicate that your employees are not the operators of the forklifts. Instead, your company solely provides maintenance services.
The following paragraphs of 29 CFR 1910.178 address the operation and maintenance of powered industrial trucks. Paragraph 1910.178(p)(1) states that "at any time a powered industrial truck is found to be in need of repair, defective, or in any way unsafe, the truck shall be taken out of service until it has been restored to safe operating condition." Paragraph 1910.178(q)(1), states "any power-operated industrial truck not in safe operating condition shall be removed from service."
The responsibility to ensure powered industrial trucks (PITs) are operated and maintained safely is generally that of the employer whose employees are exposed to hazards associated with this equipment. Because such exposure would likely be limited to employees who are operating the equipment, your company would not be covered by the provisions of 29 CFR 1910.178 so long as your employees are limited to the performance of maintenance operations. OSHA would, however, encourage your company to communicate deficiencies of PITs to your clients.
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA's requirements are set by statute, standards, and regulations. Our letters of interpretation do not create new or additional requirements but rather explain these requirements and how they apply to particular circumstances. This letter constitutes OSHA's
interpretation of the requirements discussed. From time to time, letters are affected when the Agency updates a standard, a legal decision impacts a standard, or changes in technology affect the interpretation. To assure that you are using the correct information and guidance, please consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have further questions, please feel free to contact the Directorate of Enforcement Programs at (202) 693-2100.
Sincerely,
Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace