Back to Federal guidance

Replacing prescription safety-glasses lenses

Summary A worker asked whether replacing prescription lenses in existing safety-glasses frames required buying new frames. OSHA said the key question is whether the completed eye protection meets the applicable incorporated consensus standard, not whether the frames are new. The letter cites older editions of those standards, so their present application is unconfirmed.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2013-02-04-2
Date issued
February 4, 2013
Status
Unknown
The letter relies on eye-protection consensus standards incorporated by reference in 2013. OSHA has not confirmed whether its discussion of those specific editions remains applicable under the current rule.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
The letter relies on eye-protection consensus standards incorporated by reference in 2013. OSHA has not confirmed whether its discussion of those specific editions remains applicable under the current rule. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 4, 2013

Mr. Thomas Buckely

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Buckely:

Thank you for your letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs (DEP). We apologize for the delay in our response to you. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence. You had specific concerns regarding the use of prescription safety glasses.

Scenario: You are required to wear safety glasses that have prescription lenses. When it was time to have your prescription lens updated or enhanced, you inquired about using the same frame and purchasing new corrective lenses. You have been receiving conflicting information from various optical providers regarding the use of your old safety glass frames. One company stated that it was an OSHA law that you had to purchase a new frame.

Question 1: What is the requirement for updating prescription safety glasses?

Response 1: The general requirement for eye protection are found in §1910.133. The standard includes the requirement that "[t]he employer shall ensure that each affected employee who wears prescription lenses while engaged in operations that involve eye hazards wears eye protection that incorporates the prescription in its design, or wears eye protection that can be worn over the prescription lenses without disturbing the proper position of the prescription lenses or the protective lenses. §1910.133(a)(3), OSHA requires that eye protection must comply with either of two consensus standards incorporated by reference in OSHA's eye protection standard at §1910.133(b). These are Occupational and Educational Personal Eye and Face Protection Devices, ANSI Z87.1-.1989 and ANSI Z87.1-2003. Either of these consensus standards therefore is relevant to whether your employer may allow you to use your safety glass frames refitted with new lenses as eye protection on the job.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules.

Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry and Agricultural Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace