Back to Federal guidance

Removing contaminated needles from caps before disposal

Summary An OSHA regional office asked whether medical or dental staff could remove contaminated needles from their caps before discarding them. OSHA said the cited rule generally prohibits removing contaminated sharps, with narrow exceptions for no feasible alternative or a required procedure. Neither exception applies when the procedure is already over and the capped needle can go directly into a sharps container.
Document
Federal guidance
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2011-12-19
Date issued
December 19, 2011
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 19, 2011

MEMORANDUM FOR:
MARTHE B. KENT, REGIONAL ADMINISTRATOR

FROM:
THOMAS GALASSI, DIRECTOR

DIRECTORATE OF ENFORCEMENT PROGRAMS

SUBJECT:
Removal of Contaminated Needles Prior to Disposal

This is in response to your Regional Office's request for clarification on the Agency's enforcement policy concerning the practice of uncapping used/contaminated needles prior to disposal. In the situation you presented, it was asked whether the Bloodborne Pathogens standard (29 CFR 1910.1030) permitted employers (e.g., medical and/or dental practitioners) to remove contaminated needles from caps/sheaths before disposing of the needles following medical or dental procedures.

As you are aware, the standard strictly prohibits bending, recapping, or removal of contaminated sharps unless the employer can demonstrate that no alternative is feasible or that such action is required by a specific medical or dental procedure. [29 CFR 1910.1030(d)(2)(vii)(A)] The scenario you described clearly does not meet either of these exceptions. In the case of the first exception (i.e., one in which there is no feasible alternative), the obvious alternative is that the needle with the cap attached can be placed directly into the sharps container. In the case of the second (i.e., one in which there is a medical or dental need for the removal of the needle), it is evident that at the point of disposal, the medical or dental procedure has already been completed and thus the prohibited activity is not medically necessary. This activity is one which requires additional manual manipulation, which unnecessarily exposed employees to a greater risk of injury and would NOT be permitted under this provision of the Bloodborne Pathogens standard.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace