Back to Federal guidance

Consent to release source-patient blood test results

Summary An attorney asked whether a patient whose blood is tested after a worker's exposure must give separate consent to release the results. OSHA said the consent to test implies consent to release the results. The results go to the healthcare professional evaluating the exposed worker and must be made available to that worker under the cited rule.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2011-12-08
Date issued
December 8, 2011
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

December 8, 2011

Ms. Deborah A. Cmielewski, Esq.

Schenck, Price, Smith & King, LLP

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Cmielewski:

Thank you for your August 10, 2011, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter was referred to the Directorate of Enforcement Programs (DEP) for a response. You requested an interpretation of OSHA's Bloodborne Pathogens standard, 29 CFR 1910.1030, regarding consent and disclosure of source individual test results. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to issues not delineated within your original correspondence. Your paraphrased question and our response are below:

Question: In situations where consent must be obtained from the source individual prior to testing as specified in §1910.1030(f)(3)(ii)(A), is there an OSHA requirement to obtain an additional consent for the release of his/her test results?

Response: No. As required by 29 CFR 1910.1030(f)(3)(ii)(A), the source individual's blood must be tested and the results documented as soon as feasible and after consent is obtained in order to determine hepatitis B virus (HBV) and human immunodeficiency virus (HIV) infectivity.

The results of the source individual's testing are to be provided to the employer's healthcare professional evaluating the employee after an exposure incident [1910.1030(f)(4)(ii)(D)]. In addition, the results of the testing must be made available to the exposed employee [1910.1030(f)(3)(ii)(C)]. The consent to test obtained from the source individual implies consent for the release of test results, so no additional consent would be required.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can continue to consult OSHA's Web site at www.osha.gov.

If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at 202-693-2190.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

cc: Parsippany NJ Area Office

New York Regional Office

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace