Back to Federal guidance

Certification of flame-resistant clothing for oil and gas work

Summary A protective clothing maker asked whether employers must provide certified flame-resistant clothing for oil and gas operations. OSHA said its enforcement policy points to NFPA 2112 and 2113 as guidance, and the PPE rule requires safe design and construction for the work. Employers must choose clothing that provides the right protection for their hazard assessment; the cited NFPA certification reference itself was guidance.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2011-10-06
Date issued
October 6, 2011
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 6, 2011

Mr. Mark Saner

Workrite Uniform Company

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Saner:

Thank you for your May 11, 2011, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Your scenario and questions are restated below for clarity.

Background/Scenario: You are requesting more information of the March 19, 2010, OSHA memorandum entitled "Enforcement Policy for Flame-Resistant Clothing in Oil and Gas Drilling, Well Servicing, and Production- Related Operations." You are also seeking clarification of the Letter of Interpretation (LOI); to Dr. Lee Hunt (enclosed), Hunt Letter which addresses the same subject, Flame Resistant Clothing (FRC).

Question: Does OSHA require employers to provide certified FRC?

Reply: The "Enforcement Policy for Flame Resistant Clothing in Oil and Gas Drilling, Well Servicing, and Production - Related Operations," suggests that employers utilize NFPA 2112, Standard on Flame-resistant Garments for Protection of Industrial Personnel against Flash Fire, to assist them in understanding minimum requirements for the design, construction, evaluation and certification of flame-resistant clothing (FRC) used by industrial personnel. OSHA's standard 29 CFR 1910.132 (c) states "personal protective equipment shall be of safe design and construction for the work to be performed." The reference to NFPA 2112, Chapter 4[1] is an applicable national consensus standard that addresses this certification issue; however OSHA references this standard to provide guidance. It is essential that employers choose the FRC that provides the appropriate level of protection based on their hazard assessment. The memo also suggest employers utilize NFPA 2113, Standard on Selection, Care, Use, and Maintenance of Flame-Resistant Garments for the Protection of Industrial Personnel Against Flash Fire, 2007 Edition as guidance (emphasis added).

The State of California administers its own occupational safety and health program, known as Cal/OSHA, under a plan approved and monitored by the Federal Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Under this plan, Cal/OSHA adopts and enforces occupational safety and health standards throughout the State. State standards promulgated under the plan must be as effective as those of Federal OSHA. For more information on OSHA-approved State Plans, please visit www.osha.gov.

If you would like further information on occupational safety and health enforcement in the State of California, please contact:

Ellen Widess, Chief

Division of Occupational Safety and Health

1515 Clay Street, Suite 1901

Oakland, CA 94612

Telephone: (510) 286-7000

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

Enclosures

[1] Chapter 4 Certification states [a]ll flame-resistant garments that are labeled as being compliant with this standard shall meet or exceed all applicable requirements specified in this standard and shall be certified.

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace