Back to Federal guidance

Kitchen clothing and burn hazards

Summary An EEOC official asked whether wearing a skirt in a restaurant kitchen is a safety hazard. OSHA said it has no specific skirt policy and could not decide from the limited facts. Exposed skin can raise burn risk from hot splashes, while loose clothing can catch fire or snag machinery; the actual risk depends on duties and clothing, and OSHA recommended protective clothing for kitchen staff near those hazards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2011-02-23
Date issued
February 23, 2011
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

February 23, 2011

Mr. Norberto Rosa

Richmond Local Office

U.S. Equal Employment Opportunity Commission

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Rosa:

Thank you for your September 21, 2010, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) regarding restaurant kitchen safety. Your letter has been referred to OSHA's Directorate of Enforcement Programs (DEP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Question: Does wearing a skirt in a restaurant kitchen setting pose a safety hazard?

Answer: OSHA does not have a specific standard or policy addressing the wearing of skirts - any type of skirt - in a restaurant kitchen setting. In general, section 5(a)(l) of the 1970 Occupational Safety and Health Act, 29 U.S.C. §654(a)(1) (general duty clause), requires employers to furnish employment and a place of employment which are free from recognized hazards that cause or are likely to cause death or serious physical harm to their employees.

Unfortunately, OSHA cannot provide a more specific answer to your inquiry due to the limited amount of information provided. The degree of exposure to restaurant kitchen hazards depends on, among other factors, the work the employee is performing and the characteristics of the employee's clothing. Employees may be exposed to sharp objects and hot surfaces and substances, and risk being cut and burned. The exposure of a greater amount of skin, whether from shorts, short skirts, or short sleeves, can increase the likelihood and severity of burns from splashing hot substances. The more loose-fitting the clothing is, meanwhile, the greater the potential for the clothing to catch fire or become caught in a machine. Regardless of the potential hazard, exposure also depends upon job responsibilities. For example, a waitress picking up food orders in the kitchen is generally less exposed to the hazards there than the cooks are.

Although OSHA does not have a specific standard or policy regarding kitchen apparel, we do recommend that kitchen staff, particularly those working in close proximity to any of the various hazards described above, wear protective clothing such as long-sleeved cotton shirts and pants to protect from cuts and burns. For more information on potential hazards in restaurants that relate to employee dress, please see OSHA's website at http://www.osha.gov/SLTC/youth/restaurant/index.html. This section of OSHA's website is directed towards protecting young workers but the information and advice is applicable to all restaurant workers. Information particularly relevant to your question is under the Cooking and Food Prep tabs.

In addition, the State of Virginia operates its own occupational safety and health program under a plan approved and monitored by Federal OSHA. Under this plan, the Virginia Department of Labor and Industry promulgates and enforces occupational safety and health standards under authority of State law. Virginia generally adopts standards that are identical to Federal OSHA, and any standards that are different must be at least as effective as the Federal standards. You may contact Virginia OSHA at the following address for more information on their standards and specific hazards:

Courtney Malveaux, Commissioner

Department of Labor and Industry

Virginia Occupational Safety and Health (VOSH)

13 South 13th Street

Richmond, VA 23219

Tel: 804-786-2377, Fax: 804-371-6524

http://www.doli.virginia.gov/

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace