Back to Federal guidance

Newer ANSI safety sign and marking standards

Summary A safety professional asked whether OSHA would adopt newer ANSI standards for safety signs and physical hazard colors. OSHA said adoption requires rulemaking and could not be done through an interpretation letter. It said an employer using newer consensus standards that provide equal or greater protection might receive de minimis treatment under the enforcement policy described in this corrected 2011 letter.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2011-02-22
Date issued
February 22, 2011
Status
Unknown
This letter describes standards and enforcement treatment as of its July 2011 correction; their current status has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter describes standards and enforcement treatment as of its July 2011 correction; their current status has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

[February 22, 2011]

Richard A. Eichel, CSP

ATA Safety

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Eichel:

Thank you for your November 29, 2010, letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA), in which you ask whether OSHA will adopt and enforce the latest American National Standards Institute's (ANSI) standards regarding accident prevention signs and physical hazard marking. This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Background: ANSI Z35.1-1968 (Specifications for Accident Prevention Signs) is incorporated by reference into 29 CFR 1910.6(e)(59). ANSI Z53.1-1967 (Safety Color Code for Marking Physical Hazards) is incorporated by reference into 29 CFR 1910.145(d)(2), (4), and (6). Both ANSI standards have become inactive and replaced by new standards (ANSI Z535.2 and ANSI Z535.1-6, respectively). The new ANSI standards, however, have not been adopted or incorporated by reference into an OSHA standard.

Question 1: Is OSHA going to update the Code of Federal Regulations (CFR) to reflect the newer ANSI standards? And, if so, when?

Response: At this time, neither 29 CFR 1910.144 (Safety Color Code for Marking Physical Hazards) nor 1910.145 Specifications for Accident Prevention Signs and Tags) is on the Agency's Unified Regulatory Agenda to be updated. Revision of these sections will be considered in the future as priorities and resources permit.

Question 2: In the meantime, is OSHA going to incorporate/adopt the newer ANSI standards by letter of interpretation until the CFR is changed?

Response: OSHA cannot adopt new consensus standards via letters of interpretation. Adopting new consensus standards can only be done through rulemaking, which is a resource-intensive process. Interpretation letters explain existing OSHA requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations.

OSHA will continue to reference the ANSI Z35.1-68 and ANSI Z53.1-67 standards when enforcing workplace safety. Employers are allowed, however, to comply with the most current consensus standards applicable to their operations, rather than with the OSHA standard in effect at the time of inspection, when the employer's action provides equal or greater employee protection. So long as the standards used by the employer provide such protection, a violation where the employer is not in compliance with OSHA's standards but is in compliance with the new standards may be considered de minimis and not be cited.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

[Corrected on 7/1/2011]

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace