Back to Federal guidance

OSHA standards for rigging oil and gas drilling equipment

Summary A drilling industry association asked whether OSHA’s general industry standards apply while crews rig equipment up or down. OSHA answered yes, distinguishing those operations from site preparation such as leveling, trenching, and excavation. Its response points to a prior OSHA interpretation and addresses the scope of federal standards for drilling and servicing work.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-11-12
Date issued
November 12, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

November 12, 2010

Mr. Joseph R. Hurt

Senior Director, Land Operations

International Association of Drilling Contractors

[Recipient address omitted]

Dear Mr. Hurt:

Thank you for your July 29, 2010, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). Your letter has been referred to DEP's Office of General Industry Enforcement (GIE) for an answer to your question regarding the applicability of general industry standards to oil and gas well drilling operations. This constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Your question is paraphrased and our response follows.

Question: In the oil and gas well drilling and servicing industry, do OSHA's general industry standards (29 CFR 1910) apply to rigging up and rigging down operations?

Reply: Yes, as stated in OSHA's letter of interpretation to Mr. Kenny Jordan dated April 27, 2009:

All other aspects [excluding site preparation which includes activities such as leveling the site, trenching, and excavation] of oil and gas well drilling and servicing operations are covered by 29 CFR 1910, or in the case where serious hazards exist in the workplace that are not addressed by a specific OSHA standard, Section 5(a)(l) ("General Duty Clause") of the OSH Act. [Emphasis added.]

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202)693-1850.

Sincerely,

Thomas Galassi, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace