Back to Federal guidance

Storage position of empty compressed gas cylinders

Summary A construction questioner asked whether empty compressed gas cylinders may lie on the ground during storage. OSHA said the upright-storage rule applies to empty as well as full cylinders, with a short exception while cylinders are hoisted or carried. It said horizontal storage of an empty cylinder is not a de minimis condition.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-04-30-4
Date issued
April 30, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 30, 2010

Letter # 20080123-8195

Whether empty compressed gas cylinders may be laid horizontally when stored.

Question (1): Does 29 CFR 1926.350(a)(9) prohibit laying empty compressed gas cylinders horizontally on the ground?

Answer (1): Title 29 CFR 1926.350(a)(9) requires employers to store all compressed gas cylinders (including empty ones) upright at all times. This paragraph provides:

Compressed gas cylinders shall be secured in an upright position at all times except, if necessary, for short periods of time while cylinders are actually being hoisted or carried.

The standard applies to all compressed gas cylinders, regardless of whether they are filled, partially filled, or empty. The standard only permits compressed gas cylinders to be horizontal for short durations when they are being hoisted or carried. Accordingly, laying empty compressed gas cylinders horizontally on the ground is a violation of Section 1926.350(a)(9).

Question (2): Does laying empty compressed gas cylinders horizontally on the ground constitute a de minimis violation of 1926.350(a)(9) because it does not create a hazard?

Answer (2): Laying empty compressed gas cylinders horizontally on the ground is not a de minimis violation of Section 1926.350(a)(9). De minimis conditions are those where an employer has implemented a measure different than one specified in an OSHA standard, that has no direct or immediate relationship to safety or health. One of the criterions OSHA uses to establish a de minimis condition is when an employer complies with the intent of an OSHA standard, yet deviates from its particular requirements in a manner that has no direct or indirect impact on employee safety or health.

The requirements in Section 1926.350(a)(9) are designed to eliminate both the actual hazard associated with storing full or partially full compressed gas cylinders horizontally, as well as eliminating the hazard of storing a compressed gas cylinder horizontally under a mistaken belief that such cylinder is empty. A mistaken belief that a compressed gas cylinder is empty and therefore does not present a hazard may result from several reasons, including: (1) the cylinder does not have a regulator; (2) the gauge is inaccurate, or (3) the employer is unable to ascertain that the cylinder is not totally empty (i.e. it contains a small amount of compressed gas that is undetectable but still hazardous). For all of these reasons, storing empty compressed gas cylinders horizontally on the ground would have a direct impact on employee safety and health, and therefore would not constitute a de minimis violation of Section 1926.350(a)(9).

If you need further clarification on this subject, please contact us by fax at: 202-693-1689, U.S. Department of Labor, Directorate of Construction Office of Construction Standards and Guidance. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Richard Fairfax, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace