Back to Federal guidance

Baluster spacing on an industrial truck work platform

Summary A construction questioner asked how many guardrail balusters were needed on a truck work platform with an entry gate. OSHA could not give an exact count without the gate’s location and protective design. It said there may be no gap over 19 inches between balusters in a guardrail system, and discussed the alternative use of personal fall arrest protection.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-04-12-0
Date issued
April 12, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 12, 2010

Letter # 20071021-8079

Re: Minimum distance required between guardrails on an industrial truck work platform.

Question: Under 1926.451(g)(4)(vi), how many balusters are required on an industrial truck work platform that is 96" x 48" with a 30" entry gate on one end?

Answer: The scaffold you describe falls under the catchall scaffold fall protection provision, 29 CFR 1926.451(g)(1)(vii), which requires each employee working on the scaffold to be:

[P]rotected by the use of personal fall arrest systems or guardrail systems meeting the requirements of paragraph (g)(4) of this section.

Paragraph 1926.451(g)(4)(vi) specifies that balusters used as part of a guardrail system under 1926.451(g)(1)(vii) "shall not be more than 19 inches (48 cm) apart." OSHA is unable to precisely answer how many balusters are required here because it is unclear exactly where the entry gate is located and whether the gate is equipped with balusters (or some other form of protection from falls). This information is necessary before OSHA could conclude the exact number of balusters required here. However, your guardrail system will comply with §1926.451(g)(1)(vii) provided there is no distance greater than 19" between any two balusters within the guardrail system. Furthermore, if your employees are wearing fall protection - as the platform and guardrail were designed for - then you will be in compliance with §1926.451(g)(1)(vii) while working on your guardrails systems, as they are described in your letter.

Sincerely,

Bill Parsons, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace