Back to Federal guidance

Strength of small manhole covers in construction

Summary A construction questioner asked whether a small manhole cover must support twice the axle load of a passing vehicle. OSHA said the full axle-load rule did not apply to the described cover because only a fraction of an axle load would normally rest on it. The cover instead must support at least twice the weight expected on it at one time under the other cover provision.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-04-06
Date issued
April 6, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 6, 2010

Letter # 20080505-8425

Re: Whether OSHA construction standards require a manhole cover to support at least twice a vehicle's applied axle load, regardless of the cover's size.

Question: Federal OSHA's 1926.502(i)(1) requires that covers be capable of supporting at least twice the maximum axle load of the largest vehicle expected to cross over the cover. How does this requirement apply to small-diameter manhole covers on which, due to their limited size, only one wheel can fit at a time?

Answer: Title 29 CFR 1926.502(i) states:

(1) Covers located in roadways and vehicular aisles shall be capable of supporting, without failure, at least twice the maximum axle load of the largest vehicle expected to cross over the cover.

(2) All other covers shall be capable of supporting, without failure, at least twice the weight of employees, equipment, and materials that may be imposed on the cover at any one time.

Although §1926.502(i)(1) applies to covers located in roadways, this provision does not apply to this manhole cover. Section 1926.502(i)(1) addresses hazards related to larger covers which would regularly bear the entire axle load of a vehicle. Because of its smaller size, a manhole cover will normally be subject to only a fraction of the weight of the axle loads which are expected to cross over. Therefore, §1926.502(i)(2) applies and requires this manhole cover to be capable of supporting at least twice the weight expected to be placed on the cover at one time. This strength requirement in section 1926.502(i)(2) provides effective employee protection in the case of this manhole cover.

Sincerely,

Bill Parsons, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace