Back to Federal guidance

Repairing damaged construction extension cords

Summary A construction questioner asked whether an electrician could replace a damaged extension cord plug and return the cord to use. OSHA said repairs are permitted if they restore the cord to the approved condition required by its electrical standard. A repair that materially changes the approved equipment would not meet that condition.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-04-04
Date issued
April 4, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

April 4, 2010

Letter # 20070926-7973

Re: Whether extension cords may be repaired and returned to use.

Question: Where an extension cord being used in construction has been damaged near the plug end, is it permissible to replace the plug with an approved cord cap made for that type of cord, provided the repair is done by a qualified electrician?

Answer: Extension cords used in construction may be repaired, so long as the repair returns the cord to the "approved" state required by §1926.403(a).

This section states, "All electrical conductors and equipment shall be approved."

The repair of cords and cord sets is permitted under 1926.404(b)(1)(iii)(C):

Each cord set, attachment cap, plug and receptacle of cord sets, and any equipment connected by cord and plug, except cord sets and receptacles which are fixed and not exposed to damage, shall be visually inspected before each day's use for external defects, such as deformed or missing pins or insulation damage, and for indications for possible internal damage. Equipment found damaged or defective shall not be used until repaired. (Emphasis added.)

Repairs of extension cords are therefore permitted under §1926.404(b)(1)(iii)(C). However, in order to remain compliant with §1926.403(a), the repairs must return the equipment to the state in which it was initially approved.

Similar repairs are discussed in our May 19, 2003 letter to Barry Cole:

To satisfy the requirements of the OSHA standards, a repair would have to restore the tool to its "approved" condition in accordance with §1926.403(a). Tools ... are approved as complete factory-produced entities. The approval is for the tool as a whole - its design, capacity, materials and construction. This provision precludes the use of an approved tool if its characteristics are materially altered.

If you need additional information, please contact us by fax at: U.S. Department of Labor, OSHA, Directorate of Construction, Office of Construction Standards and Guidance, fax # 202-693-1689. You can also contact us by mail at the above office, Room N3468, 200 Constitution Avenue, N.W., Washington, D.C. 20210, although there will be a delay in our receiving correspondence by mail.

Sincerely,

Bill Parsons, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace