Back to Federal guidance

Double-wrapped steel wire for scaffold bracing

Summary A construction questioner asked whether double-wrapped No. 9 steel wire could be used to guy or brace a scaffold. OSHA said it can under the strength and installation conditions described in the letter, including a stated tensile strength and U-loop attachment. The answer distinguishes a double-wrapped arrangement from a single wire strand.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2010-03-26
Date issued
March 26, 2010
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

March 26, 2010

Letter # 20081105-8742

Re: Whether an employer is permitted to double wrap #9 gage steel wire in order to guy, tie, or brace a scaffold.

Question: Do OSHA's standards permit an employer to double wrap #9 gage steel wire in order to guy, tie or brace a scaffold?

Answer: Yes. Under the following circumstances, 29 CFR 1926.451(c) requires employers to tie, guy or brace scaffolds:

Supported scaffolds with a height to base width (including outrigger supports, if used) ratio of more than four to one (4:1) shall be restrained from tipping by guying, tying, bracing, or equivalent means ....

Although section 1926.451(c) requires employers to guy, tie, or brace certain scaffolds, it does not specify whether #9 gage steel wire is a permissible method of compliance. However, 29 CFR 1926.451 (a)(1), which provides:

(1) Except as provided in paragraphs (a)(2), (a)(3), (a)(4), (a)(5) and (g) of this section, each scaffold and scaffold component shall be capable of supporting, without failure, its own weight and at least 4 times the maximum intended load applied or transmitted to it.

OSHA does permit an employer to guy, tie or brace certain scaffolds using #9 gage steel wire, provided the following five conditions are met in order to comply with 29 CFR 1926.451 (a) (1):

  • The #9 wire shall have a minimum tensile strength of 40,000 psi.[1]

  • The #9 wire shall be in a U-loop form (i.e. double-wrapped) around the pole and both wires shall be tied to an eye bolt, which is attached to a masonry wall. At the eye bolts, both wires shall be twisted to a minimum of 5 wraps to get the ultimate strength.[2]

  • Scaffolds shall not be covered with a tarp or any plastic material.

  • A 2 x 4 timber, putlog or scaffold member shall be placed securely between the masonry wall and the scaffold to protect the scaffold from tipping due to compressive loads.

Sincerely,

Richard Fairfax, Acting Director

Directorate of Construction

[1] OSHA acknowledges that the Fa calculation made in its letter to Mr. Joseph D. Barbeau, issued August 4, 2000, incorrectly uses 21,000 psi as the maximum loading for #9 wire, rather than the correct figure of 40,000 psi.

[2] This letter is not inconsistent with OSHA's letter to Barbeau because that letter stated that an employer may not use a single strand of #9 wire to guy, tie or brace a scaffold. Here, OSHA permits the use of #9 wire for this purpose only when it is twisted to a minimum of five wraps

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace