Front guardrails on two-point suspension scaffolds
Apply this to your situation
This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.
March 3, 2010
Letter # 20080818-8593
Re: Whether guardrails are required on a two-point adjustable scaffold while workers who are tied off are painting the undercarriage of a water storage tank.
Question #1: Is an employer permitted to remove the front guardrails of a two-point adjustable scaffold where workers who are tied off to a vertical lifeline are painting below the catwalk - between the legs and the lower area of the bowl of an elevated water storage tank - if that area is impossible to access without removing the front guardrails?
Answer #1: Title 29 CFR part 1926.451(g)(l)(ii) requires each employee on a two-point adjustable suspension scaffold to:
[B]e protected by both a personal fall arrest system and guardrail system.
Under 1926.45l(g)(l)(ii), therefore, you are not permitted to remove the guardrails of your scaffold while employees paint the undercarriage of water storage tanks.
However, paragraph 1926.451(b)(3) excepts 1926.451(g)(l)(ii)'s guardrail requirement where the employees are working not more than 14" from the face of the work, which, in this case, is the water storage tank. The exception provides:
[T]he front edge of all platforms [are not] more than 14 inches (36 cm) from the face of the work . . . .
Thus, you are permitted to remove the front guardrail if the employees are working not more than 14 inches from the face of the water storage tank.[1]
Question #2: Assuming that 1926.451(b)(2)(ii) permits an employer to remove a two-point adjustable scaffold's front guardrail in order to paint the bottom of a water tank, do OSHA standards permit the employer to lower employees to the ground while the guardrail is still removed?
Answer #2: No. As explained above, paragraph 1926.451(g)(l)(ii) requires each employee on a suspension scaffold to be protected from falling by both a personal fall arrest system and a guardrail system. Under the facts you describe, it is feasible to place the removed guardrail on a hinge or a slide in order to ensure the guardrail is intact before lowering your employees.[2]
Sincerely,
Richard E. Fairfax, Acting Director
Directorate of Construction
[1] As you indicated in a phone call, it is feasible to maintain this 14" distance if the scaffold that your employees work on is no longer than 20' and, thus, does not extend beyond the face of the water tower.
[2] Although this question did not appear in your written letter, you asked for clarification of this issue during a telephone call.
What does federal law require in your situation?
Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.
Opens in Ezel Pro.
- Checks the law as it stands today, not only this page
- Cites every source it relies on, so you can verify it
- Chat, drafting and research in one workspace