Back to Federal guidance

Paint and adhesive stickers on protective helmets

Summary A theater production manager asked whether paint or stickers may be applied to protective helmets. OSHA said its rules do not expressly ban them, but an alteration must not weaken the helmet or obscure damage during inspection. Manufacturer instructions or equivalent evidence of continued protection govern the use described.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-10-27
Date issued
October 27, 2009
Status
Unknown
This letter cites helmet standards incorporated as of 2009; current application of those editions has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter cites helmet standards incorporated as of 2009; current application of those editions has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

October 27, 2009

Ms. Johanna Cohan

Associate Production Manager

Alley Theatre

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Cohan:

Thank you for your August 10, 2009, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Region VI Office. Your letter has been referred to OSHA's Directorate of Enforcement Programs (DEP) for clarification of OSHA's standards for Personal Protective Equipment (PPE), 29 CFR 1910.132 and Head Protection, 29 CFR 1910.135. This constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not delineated within your original correspondence.

Your question is paraphrased and our response follows.

Question: Are adhesive stickers or paints allowed on protective helmets?

Reply: OSHA's general requirements for PPE are set forth in 29 CFR 1910.132. The specific requirements for head protection (protective helmets) are outlined in 29 CFR 1910.135, which incorporates by reference American National Standards Institute (ANSI) Z89.1-1986, Z89.1-1997, and Z89.1-2003. Both 29 CFR 1910.132 and 1910.135 do not contain provisions that explicitly prohibit painting or the placement of adhesive stickers on helmet shells. However, the employer's ability to comply with the existing requirements of these standards may be adversely affected by the painting or placement of adhesive stickers on the helmet's shell.

For instance, OSHA standard 29 CFR 1910.132(a) requires that PPE be "...maintained in a sanitary and reliable condition..." [Emphasis added.] To ensure a helmet is and remains in a "reliable" condition, the helmet must be inspected prior to use for signs of dents, cracks, penetration, and any damage due to impact, rough treatment, or wear that might reduce the degree of protection originally provided and used and maintained in accordance with the manufacturer's instructions. Paints and stickers may eliminate electrical resistance and – depending on the location and quantity – conceal defects, cracks, penetration, and any damage that would be otherwise readily identifiable during the employee's inspection to ensure reliability. Another concern is that paints, thinners, and solvents, as discussed in Appendix A of ANSI Z89.1-2003 and the appendices of the 1986 and 1997 versions, can also attack or damage the shell of a helmet and reduce protection.

For these reasons, painting or applying stickers must be performed in accordance with the manufacturer's instructions, unless the employer can demonstrate that the altered protective helmet is equally as effective and protective as those meeting the requirements of Z89.1. Protective helmet manufacturers usually provide very specific instructions regarding paints, stickers, or decals that will not negatively affect the performance of a protective helmet.

OSHA would consider painting or placing adhesive stickers acceptable if the manufacturer authorizes the alteration or the employer can demonstrate that the reliability of the helmet is not affected by the paint or the adhesive on the stickers; and the paint or placement of stickers would not reduce the ability to identify defects (i.e., use of see-through stickers) or other conditions that would indicate a reduced reliability.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 6934850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace