Back to Federal guidance

Mailing address on a material safety data sheet

Summary A consultant preparing material safety data sheets for blended fuel products asked whether the responsible party had to list a physical address. OSHA said the 2009 rule allowed either a physical or mailing address, as long as the listed party could be reached for chemical and emergency information. OSHA corrected an earlier informal answer that had rejected a mailing address alone.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-08-31
Date issued
August 31, 2009
Status
Unknown
This letter interprets the 2009 material safety data sheet provision; current application after Hazard Communication Standard changes has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter interprets the 2009 material safety data sheet provision; current application after Hazard Communication Standard changes has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

August 31, 2009

Ms. Peggy Haase

Green Environmental Consulting, Inc.

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Haase:

Thank you for your letter of July 7, 2009, to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) Directorate of Enforcement Programs. You requested a response for your specific question relating to the preparation of material safety data sheets (MSDSs). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not detailed within your original correspondence. Your question is paraphrased below followed by our response.

Scenario: Your incoming letter indicates that your company prepares MSDSs for a client that contracts out the blending of fuel products at several different locations and that a P.O. Box serves as a centralized location for the chemical manufacturer and, therefore, would be the best address to be included on an MSDS. You correctly noted that 29 CFR 1910.1200(g)(2)(xii) does not address the use of a mailing address versus a physical address. Additionally, you previously contacted an OSHA official, who provided you with a verbal (informal) interpretation that a mailing address alone was not sufficient.

Question: Is a physical or mailing address required on an MSDS?

Reply: The Hazard Communication Standard is a performance-oriented standard. This means that your company has the flexibility to comply with the standard in a way that best fits your business practices and meets the performance requirements for the standard. As you are aware, 29 CFR 1910.1200(g)(2)(xii) states:

The name, address and telephone number of the chemical manufacturer, importer, employer or other responsible party preparing or distributing the material safety data sheet, who can provide additional information on the hazardous chemical and appropriate emergency procedures, if necessary. [Emphasis added.]

Either the physical or mailing address of the party listed may be used on the MSDS. The intent of this provision in the standard is to ensure that the party listed can be reached to provide additional information on the hazardous chemicals or clarification of the information on the MSDS, as well as additional emergency procedures, if necessary. We apologize for any confusion our previous response may have caused you.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult the OSHA website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace