Back to Federal guidance

Tuberculosis screening in low-risk healthcare settings

Summary A healthcare system asked whether it could stop annual tuberculosis skin testing for workers in low-risk settings under newer CDC guidance. OSHA said following the most recent CDC recommendations could satisfy the General Duty Clause, after a thorough workplace risk assessment. Employers should reassess the risk at least annually.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-06-23
Date issued
June 23, 2009
Status
Unknown
This letter applies OSHA tuberculosis enforcement guidance and CDC recommendations as understood in 2009; current application has not been confirmed.
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

The current status of this document is unclear
This letter applies OSHA tuberculosis enforcement guidance and CDC recommendations as understood in 2009; current application has not been confirmed. It may no longer reflect the agency's current position. Treat this page as historical context, not current guidance, and verify current law before relying on anything here.
About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

June 23, 2009

Ms. Virginia Bren, MPH, RN, CIC

Infection Control Coordinator

Altru Health System

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Bren:

Thank you for your letter of April 20, 2009, to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). You specifically ask whether it is reasonable and prudent to modify or discontinue the requirement for annual employee tuberculosis (TB) skin testing for health care workers (HCWs) in low risk facilities as detailed in the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Guidelines for the Prevention of Transmission of Mycobacterium Tuberculosis in Health- Care Settings, 2005 (MMWR December 30, 2005; Vol. 54, No. RR-17). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements herein, and may not be applicable to any questions not delineated within your original correspondence.

Scenario: Your letter acknowledges that OSHA's current policy (see CPL 02-00-106, Enforcement Procedures and Scheduling for Occupational Exposure to Tuberculosis) requires annual TB skin testing for low risk personnel which was based on the CDC Guidelines for Preventing the Transmission of Mycobacterium Tuberculosis in Health Care Facilities, 1994 (MMWR October 26, 1994; Vol. 43, No. RR-13). Since that time, the CDC updated their guidelines in December 2005, which modified TB screening procedures for settings (or HCWs) classified as low risk.

Question: What is OSHA's current interpretation of CPL 02-00-106 now that CDC updated their guidelines in 2005 which no longer requires annual testing for HCWs whose duties do not include contact with patients or TB specimens in settings classified as low risk?

Reply: OSHA's current compliance directive (CPL 02-00-106) references the 1994 CDC guidelines which, as you know, recommended TB skin testing to be conducted at least annually for all healthcare settings. The Agency's current means of enforcement of worker protection from TB in large part falls under the provisions set by Section 5(a)(l) of the Occupational Safety and Health (OSH) Act, the general duty clause. Under the general duty clause, an employer could be cited if he/she did not furnish employment and a place of employment which were free from recognized hazards that were causing or likely to cause death or serious physical harm to employees exposed to the hazard of being infected with Mycobacterium Tuberculosis. An employer's adherence with the recommendations of the most recent CDC guidelines would be considered to meet the provisions of the general duty clause.

Please know that employers are recommended to make determinations of risk categories only after performing a thorough workplace hazard assessment for TB (including, but not limited to making a determination of the admission of persons with unrecognized TB disease; performing an evaluation of the community profile, in consultation with the local or state TB-control program etc.). Periodic reassessment (at least annual) is also needed to assure continued employee protection.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult the OSHA website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace