Back to Federal guidance

Nitric oxide exposure limits for pregnant employees

Summary A physician asked whether OSHA set a different nitric oxide exposure limit for pregnant workers. OSHA said the 25 ppm, eight-hour time-weighted average in its Air Contaminants standard applied to all employee exposures, including pregnancy. It also pointed employers and employees to hazard communication information about reproductive hazards.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-05-19
Date issued
May 19, 2009
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any situation not delineated within the original correspondence.

May 19, 2009

Gerald S. Zavorsky, Ph.D.

Department of Obstetrics, Gynecology and Women's Health

School of Medicine/Saint Louis University

[Recipient address omitted]

Dear Dr. Zavorsky:

Thank you for your February 19, 2009, letter, to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Your letter has been referred to the Directorate of Enforcement Programs for an answer to your question regarding the permissible exposure limit (PEL) for nitric oxide (NO). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question not detailed within your original correspondence.

Question: Does the OSHA PEL for nitric oxide, which is 25 parts per million (ppm) as an 8-hour time-weighted average (TWA), apply to pregnant women? If not, what is the OSHA PEL for pregnant women exposed to nitric oxide?

Reply: OSHA's Air Contaminants standard (29 CFR 1910.1000) provides limits for employee exposures. In Table Z-1 of 1910.1000, limits for air contaminants are provided for many substances, including nitric oxide. OSHA's permissible exposure limit of 25 ppm for occupational exposure to nitric oxide measured as an 8-hour TWA is applicable to all employee exposures to nitric oxide, including employees who may be pregnant. Please be mindful that, in addition to the requirement to limit occupational exposures to a level below the OSHA PEL, employers may have other responsibilities for ensuring employee protection. As an example, employers having employees exposed to hazardous chemicals must comply with OSHA's Hazard Communication standard (29 CFR 1910.1200). This standard requires employers to provide information to their employees about the hazardous chemicals to which they are exposed. In accordance with this standard, employers must establish a hazard communication program [29 CFR 1910.1200(e)] and must make labeling and material safety data sheets available to employees [29 CFR 1910.1200(f) and (g), respectively] and provide for employee training [29 CFR 1910.1200(h)]. Pregnant employees and their employers should consult the MSDSs for the chemicals they use to determine whether those chemicals present reproductive or pregnancy-related hazards.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements and they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of Health Enforcement at (202) 693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace