Back to Federal guidance

Employer payment for steel-toe rubber boots

Summary A union asked whether employers had to pay for steel-toe rubber boots required in meatpacking and poultry plants. OSHA said the rubber boots were specialty footwear because their protective design went beyond ordinary safety-toe footwear. The employer had to provide them at no cost even if employees were allowed to wear them off the job.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-05-11
Date issued
May 11, 2009
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

May 11, 2009

Ms. Jackie Nowell, Director

Occupational Safety and Health Office

United Food & Commercial Workers International Union, CLC

[Recipient address omitted]

Dear Ms. Nowell:

Thank you for your February 20, 2009, letter to the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) Directorate of Enforcement Programs (DEP). This letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or scenario not delineated within your original correspondence. Your scenario and questions have been restated below for clarity.

Scenario: Employees face slippery floors at meatpacking and poultry slaughter plants every day. The floors are wet and littered with pieces of fat and other product. Temperatures and traffic in the plants cause the fat to adhere to the floor creating a very slippery surface, despite the use of non-skid surfacing products that are easily worn away or need constant replacement. The floors are slippery throughout the plant, including the stairs and hallways leading to locker rooms and cafeterias.

Because of these conditions, meatpacking and poultry companies require the use of steel-toe rubber boots. However, several meatpacking companies and poultry plants may require the steel-toe rubber boots to be worn, but do not provide them at no cost to their employees.

Question 1: Would steel-toe rubber boots be considered specialty footwear, and would the employer be required to provide these boots at no cost to its employees?

Reply 1: Yes. The PPE standard, 29 CFR 1910.132(h)(2) provides that "[t]he employer is not required to pay for non-specialty safety-toe protective footwear (including steel-toe shoes or steel-toe boots) . . . provided that the employer permits such items to be worn off the job-site." 29 CFR 1910.132(h)(2). As OSHA explained in the Final Rule for Employer Payment for PPE, "exempted footwear provides the protection of an ordinary safety-toe shoe or boot, while footwear with additional safety attributes beyond this (e.g., shoes and boots with special soles) fall under the employer payment requirement." The agency also said that, "[t]he term 'non-specialty' is used to indicate that the footwear.. .being exempted is not of a type designed for special use on the job (e.g., rubber steel-toe shoes)." 72 Fed. Reg. 64342, 64348 (Nov. 15, 2007).

Further, as you are aware, OSHA used rubber boots with steel toes as an example of PPE for which employer payment is required if used to comply with an OSHA standard. See Table V-2 of the Final PPE Payment Rule, 72 Fed. Reg. 64342, 64353 (Nov. 15, 2007). Therefore, for the scenario described, the employer is required to pay for the steel-toe rubber boots.

Question 2: If the employer allows its employees to wear the steel-toe rubber boots offsite (for personal use), would the employer be exempt from full payment for this footwear?

Reply 2: No. Since this specialty footwear is required for the job, the employer is required to provide it at no cost to the employee. This is still the case if the employer allows employees to use the footwear off the job.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. Please be aware that OSHA's enforcement guidance is subject to periodic review and clarification, amplification, or correction. Such guidance could also be affected by subsequent rulemaking. In the future, should you wish to verify that the guidance provided herein remains current, you may consult OSHA's website at http://www.osha.gov. If you have any further questions, please feel free to contact the Office of General Industry Enforcement at (202) 693-1850.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director

Directorate of Enforcement Programs

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace