Back to Federal guidance

Fall protection on construction vehicles

Summary OSHA said its construction fall-protection Subpart M did not require protection for workers on excavators, dump trucks and bulldozers because its walking or working surface definition excludes vehicles and trailers. The agency treated the equipment described as vehicles because it was mobile and motorized, while declining to define the term comprehensively.
Document
Federal opinion letter
Agency
Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
Document number
2009-03-16-2
Date issued
March 16, 2009
Status
Active
Status last verified October 8, 2026

Apply this to your situation

This page explains the general guidance. Ask about your specific situation and see what current federal labor law says, with citations.

About this page: The full text below is the official document from Occupational Safety and Health Administration (OSHA). Ezel adds the plain-English summary and tracks the document's status. The official source linked on this page is authoritative for any reliance.

Letter # 20070417-7634

Re: Fall protection requirements for employees on construction equipment

Question: Employees at times perform various tasks on construction equipment being used at a construction site, such as checking fluid levels. At times this work is done while the employee is on the vehicle at heights over more than 6 feet. Do any OSHA construction standards require fall protection for employees who are on construction equipment, such as excavators, dump trucks, and bulldozers at heights in excess of 6 feet?

Answer: The OSHA standards for fall protection in 29 CFR 1926 Subpart M do not apply in this situation because Subpart M explicitly excludes vehicles. 29 CFR 1926.501(b)(1) states:

Each employee on a walking/working surface (horizontal and vertical surface) with an unprotected side or edge which is 6 feet (1.8 m) or more above a lower level shall be protected from falling by the use of guardrail systems, safety net systems, or personal fall arrest systems.

The phrase "walking/working surface" is defined at 29 CFR 1926.500(b)(2) as:

Any surface, whether horizontal or vertical on which an employee walks or works, including, but not limited to, floors, roofs, ramps, bridges, runways, formwork and concrete reinforcing steel but not including ladders, vehicles, or trailers, on which employees must be located in order to perform their job duties. [Emphasis added].

Therefore, Subpart M does not require fall protection for an employee who is on a vehicle in order to perform his or her job duties because 1926.500(b)(2) expressly excludes vehicles from the definition of "walking/working surface."

Subpart M does not contain a definition of "vehicles." It is not our intention in this letter to comprehensively interpret that term. However, we have concluded that the types of construction equipment mentioned in your correspondence are "vehicles" as that term is used in Subpart M because each one is mobile, motorized, and would have been generally considered as a vehicle at the time of the promulgation of Subpart M.

Richard E. Fairfax, Acting Director

Directorate of Construction

What does federal law require in your situation?

Ezel checks current federal labor law against your facts and answers with citations.

Opens in Ezel Pro.

  • Checks the law as it stands today, not only this page
  • Cites every source it relies on, so you can verify it
  • Chat, drafting and research in one workspace